Nyt selvisi, miten "kohujuomien" tulo kauppoihin vaikutti Alkon myynteihin

AOP Alko myymälä
Viinien myynti laski kesäkuussa Alkossa verrattuna vuoden 2023 kesäkuuhun. Mikko Lieri / All Over Press

Alkoholilain muutos näkyi kesäkuussa Alkon myynneissä.

Eduskunta hyväksyi kesäkuun alussa hallituksen esityksen alkoholilain muuttamisesta. Lakimuutoksen myötä vähittäiskaupoissa saa nyt myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Prosenttiraja on aiemmin ollut 5,5.

Nyt Alko on julkaissut kesäkuun myyntitilastonsa, josta saa ensimmäisen kerran viitteitä lakimuutoksen vaikutuksista Alkoon.

Alkon kesäkuun myynti laski

Alkon kesäkuun litramyynti laski ilman myyntipäiväkorjausta 14 prosenttia ja myyntipäiväkorjaus huomioiden noin 8 prosenttia. 

– Meillä oli kesäkuussa myyntipäiviä yksi perjantai vähemmän viime vuoteen verrattuna. Tällä oli kesäkuun myyntiin iso merkitys, perjantai kun on meillä se viikon vilkkain myyntipäivä, sanoo asiakaskokemuksesta vastaava johtaja Tuula Sillanmäki Alkon tiedotteessa. 

Viinien myyntilitrat laskivat noin 15 prosenttia, panimotuotteiden (juomasekoitukset, oluet ja siiderit) 9 prosenttia, väkevien 16 prosenttia ja alkoholittomien 8 prosenttia. Punaviinien myynti laski noin 16 prosenttia, valkoviinien 13 prosenttia, roseeviinien 11 prosenttia ja kuohuviinien 18 prosenttia. Näissä luvuissa ei ole huomioitu myyntipäiväkorjausta.

On selvää, että myös lakimuutos on näkynyt myynneissä jollain tapaa. Vielä on kuitenkin Alkon mukaan liian aikaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. 

"On selvää, että tämä heijastuu myyntiimme"

Alkon Sillanmäki muistuttaa, että ruokakauppoja on 12 kertaa Alkoja enemmän ja aukioloajat ovat 20 prosenttia laajemmat.

– On selvää, että tämä heijastuu myös meidän myyntiimme ja asiakkaat kokeilevat myös ruokakauppojen valikoimaa. Muutos näkyi litramyyntivolyymeissa erityisesti kesäkuun toisella viikolla, jonka jälkeen meidän myynnin lasku hieman tasoittui.

Sillanmäen mukaan jotkut asiakkaat ovat olleet yllättyneitä, että myös Alkossa myydään kattavasti uuden 8-prosenttisen juomakategorian tuotteita. 

– Olemme käyneet asiakkaiden kanssa paljon keskusteluja viinien ja viinijuomien erosta, kun asiakas on tuotteita kokeillut ja testaillut. Asiakkaiden kommenttien perusteella enintään 8-prosenttiset saattavat yllättää makeudellaan ja vähemmän täyteläisellä maullaan.

Katso myös: Makutestissä 8-prosenttiset "kohuviinit"

Halpa vs. kallis: Makutestissä 8-prosenttiset "kohuviinit" 8:45
Löytyykö rieslingien joukosta uusia suosikkeja?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!