Huippukokki näyttää, miten tehdään maailman parasta pastaa – yhtä olennaista vaihetta ei saa unohtaa: "Todella tärkeää"

cacio e pepe pasta juustopasta
Riccardo Camanini suosittelee käyttämään cacio e pepe -pastaan rigatoni-pastalajiketta. Shutterstock

Cacio e pepe -pastaresepti on yksi internetin haetuimmista pastaherkuista. Tämän klassikkopasta valmistaminen on superhelppoa ja maku kaikessa yksinkertaisuudessaan täydellinen.

Italialainen huippukokki Riccardo Camanini näyttää Fine Dining Lovers -ruokasivuston videolla, miten maailman parhaaksikin ylistetty cacio e pepe -pasta valmistuu helposti. 

Cacio e pepe on roomalainen klassikko, jonka nimi tarkoittaa juustoa ja pippuria – siis niitä aineksia, jotka tekevät tästä pastasta täydellisen. Cacio e oepe -pastaan kuuluu tärkeänä osana Pecorino Romano -juusto, joka valmistetaan lampaanmaidosta. Se on maultaan hieman voimakkaampaa kuin italialainen parmesaanijuusto.

Camaninin mukaan täydelliseen pastaan tarvitaan laadukasta ja rasvaista pecorinojuustoa sekä hyvää pippuria. Pastalajikkeena Camanini käyttää perinteiseen tapaan rigatonia. 

– Entä kuinka paljon suolaa laitetaan keitinveteen? Maistan sitä itse. Veden pitää olla kuin suolaista merivettä. 

Kun pasta laitetaan kiehumaan, sen kypsymistä tulee tarkkailla. Välillä Camanini sekoittaa pastaa, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Veden pinnalle muodostu valkoista vaahtoa, joka on pastan tärkkelystä. Camaninin mukaan pastan tulee olla tärkkelyspitoista. 

– Kun rigatonin sisäpinnalla näkyy valkoinen rinkula, pasta on lähes valmista. Tämä pasta on vielä al dente -kypsyistä, Camanini demonstroi.

Tärkein osuus pastan valmistuksessa on vuorossa seuraavaksi:

– Todella tärkeää on säästää keitinvesi, Camanini painottaa.

Kun keitinvesi on otettu talteen erilliseen kulhoon, pastan joukkoon laitetaan pecorinoraastetta ja pippuria. Tämän jälkeen tärkkelyspitoista keitinvettä lisätään pikku hiljaa pastaan nopeasti samalla sekoittaen.  Kun täydellinen koostumus pastalle on saavutettu, cacio e pepe annostellaan lautasele ja pinnalle raastetaan vielä lisää pecorinoa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!