Huikea ravintopommi, jota kannattaa syödä: "Sisältää miltei kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita"

shutterstock_248032348
Kananmunat ovat oiva herkku niin arkeen kuin juhlaankin! Shutterstock

Kananmuna kuuluu ehdottomasti pääsiäisen ajan ruokapöytään. Maa- ja kotitalousnaiset kertovat, miksi munat tekevät hyvää terveydelle.

Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat, että kananmuna on mainettaan parempi herkku: puhtaan valkoinen ja muodoltaan täydellisen symmetrinen kananmuna symboloi uutta elämää, kevättä ja kasvua. Eikä ihme, sillä sen hauraan kuoren alla piilee paljon. Pieneen ja somaan pakettiin mahtuu aimo annos ravintoa.

Kokeile uppomunia tai vaikka pavlovaa

Munaruoat ovat maukkaita ja nopeita valmistaa. Kananmuna maistuu kiireisinä arkiaamuina ja verkkaisella viikonloppubrunssilla.

– Pääsiäisen pyhinä ehtii ehkä testata jotain uuttakin, vaikkapa uppomunia, innostaa Kainuun maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marika Köngäs.

Kananmuna sopii täyteläiseksi makupariksi monille kasviksille.

– Omaksi suosikikseni on noussut uunissa paistettava, herkullinen lehtikaalin ja kananmunan liitto, joka jätetään sopivan notkeaksi. Maukkaan muheva ja ruokaisa on myös frittata, johon voi käyttää edellisenä päivänä ylijääneen perunan ja jääkaapin perällä kuivahtamisella uhkailevan juustonkannikan, Marika kuvailee.

Brunssi tai pääsiäisateria saa juhlavan päätöksensä marenkiherkku pavlovasta, jonka viimeistelee aurinkoisen keltainen tyrnikiisseli.

Kananmuna on ravintopommi

– Kananmuna sisältää miltei kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita, paitsi C-vitamiinia ja ravintokuitua. Kananmuna onkin ravintorikas ja lisäaineeton tuoretuote, jonka veroista saa hakea, Marika Köngäs toteaa.

Kananmuna sisältää kolesterolia moninkertaisen määrän lihaan verrattuna. Ravinnon kolesteroli ei kuitenkaan päädy sellaisenaan verenkiertoon, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Kananmunien kolesterolia isompi merkitys valtimoterveyden kannalta onkin koko ruokavalion kovan rasvan määrällä.

– Kananmunan rasvasta kovaa rasvaa on vain noin kolmannes. Perusterveen henkilön ei kananmunia siis tarvitse kartella, vaan niitä voi viimeisimpien tutkimustulosten perusteella syödä ihan vapaasti noin yhden kananmunan päivässä, Marika kertoo.

On myös hyvä muistaa, että ruokavaliossa ratkaisee aina kokonaisuus, ei yksittäinen elintarvike tai raaka-aine.

– Jos kovan rasvan lähteitä ei muuten ole ruoassa paljon, voi kananmunan antaa kuoriutua vanhasta pahiksen viitastaan ja nauttia sen hyvällä omallatunnolla, Marika kannustaa.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

0:25

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja