Hittioluen taustalla huikea tarina – keksittiin täysin vahingossa
Tiesitkö, mistä India Pale Ale eli IPA-olut on saanut alkunsa?
Moni suuri keksintö on syntynyt vahingossa – ja näin on myös IPA-oluiden kohdalla. India Pale Ale -olut syntyi aikoinaan sen seurauksena, että olut pilaantui tietyissä olosuhteissa kovin helposti.
Kun brittiläiset oluenpanijat lähettivät pale ale -oluitaan Intiaan, saattoi juoma pilaantua pitkän merimatkan aikana. Säilyvyyden parantamiseksi oluenpanijat alkoivat lisätä olueen lisää alkoholia ja humalaa. Näin syntyi uudenlainen, erityisen katkera ja voimakas India Pale Ale (IPA) -olut.
Nykyään IPA-oluet ovat erityisen suosittuja. Syy tähän on osin se, että monet pienpanimot ovat lähteneet kehittämään tuotteitaan helpomman tien kautta.
– Pale Ale ja IPA -oluet ovat helpompia valmistaa kuin esimerkiksi pils-oluet. Pils-oluiden valmistukseen ei aina löydy edes välineitä, Suomen Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen totesi aiemmin Makuja.fi:lle.
Lähde: Foodbeast
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti