Henri Alén ylistää Raija-tädin helppoa kanaruokaa: "Ihanan mureaa ja suussa sulavaa – nopeaa, kohtuuhintaista ja ennen kaikkea täyttävää"

Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén 7:41 Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén

Kokki Henri Alén paljastaa tuoreessa keittokirjassaan Raija-tätinsä taivaalliselta maistuvan kanaruoan reseptin.

Yllä olevalla videolla: Henri Alén vieraili Huomenta Suomessa puhumassa arkiruoanlaitosta ja paljasti omat suosikkinsa. 

Televisiosta tuttu kokki Henri Alén paljastaa tuoreessa Arkiruokaa ja makumuistoja -keittokirjassaan (Readme 2019) lempireseptiensä taustat ja salat. 

Henri Alén arkiruokaa ja makumuistoja

" Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, ostoskori kädessä, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana. Aloin miettiä, miten voisin värittää arjen harmautta kotikeittiössä ja tuoda sinne iloa ja makua – makua, joka olisi saatavilla helpoista aineksista kukkaroa kurittamatta. Siitä syntyi tämä kirja." 

Henri Alén, Arkiruokaa ja makumuistoja (Readme 2019)

Alén jakaa kirjassaan hyvin henkilökohtaisia reseptejä, joista osa on kokille tuttuja jo hänen lapsuudestaan. Yksi näistä suosikkiresepteistä on Raija-tädin piimäkana. 

– Tätini Raija, joka on asunut lähes koko elämänsä Amerikassa, kokkasi tätä herkkua vierailullaan Suomessa. Muistan melkoisen rasvamäärän pannulla, ihanasti tirisevän paistoäänen ja sen ,että lopputulos maistui taivaalliselle. Kun monen vuoden jälkeen päätin kokata tätä herkkua kotona, mietin, miksi en ole tehnyt sitä useammin.  Piimä tekee broilerista ihanan mureaa ja suussa sulavaa – nopeaa, kotuuhintaista ja ennen kaikkea täyttävää, Alén kertoo kirjassaan. 

Kokki kuvailee reseptiä mieluummin englanninkielisellä buttermilk-termillä kuin kutsuu sitä piimäkanaksi.

– Kuka nyt piimää söisi, hän perustelee. 

Buttermilk-kanaa

500 g broilerin luutonta koipireisilihaa
3 dl piimää
4 dl vehnäjauhoja
½ tl jauhettua paprikaa
½ tl kuivattua valkosipulia
½ tl cayennepippuria tai jauhettua chiliä
1 tl suolaa
kasviöljyä paistamiseen

1. Laita broilerit piimään marinoitumaan tunniksi.

2.  Sekoita jauhoihin kaikki mausteet. Nosta broilerinpalat piimästä ja pyörittele ne pienisä erissä jauhoseoksessa.

3. Laita pannulle reilusti öljyä niin, että pohja peittyy kunnolla. Paista broilerinpalat kullanruskeiksi kuumassa öljyssä, noin 4 minuuttia per puoli.

4. Nosta palat talouspaperin päälle kuivumaan hetkeksi ennen tarjoilua ja nauti heti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.