Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
2:05Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia
Julkaistu 27.09.2020 09:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Aina ei jaksa kokata pitkän kaavan kautta. Kokki Henri Alén vinkkaa yhden omista arkiruokasuosikeistaan, idän ihmelohen. 

Videolta näet kokki Kari Aihisen mahtavat vinkit lohen paistamiseen. Teetkö sinä näin? 

Henri Alénin uunituore Henkan keittiössä -keittokirja (Readme 2020) kokoaa yhteen kokin suositut arkiruokareseptit vuosien varrelta.  Teoksessa on yhdistetty vuonna 2015 ilmestynyt Vuoden keittokirja sekä vuoden 2019 Arkiruokaa ja makumuistoja. Lopputuloksena on paketti ideoita ja inspiraatiota arkikokkauksen värittämiseksi koko vuoden tarpeeseen. 

Henri Alén vinkkaa "nälässä ja tyhjäpäisessä tilassa" keksimänsä arkiruoan: "Ensisijaisesti helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä – ihmelohi siis"

Henkan keittiössä -kirja
Readme

Henri Alénin lähes 500-sivuisesta Henkan keittiössä -kirjasta (Readme 2020) löytyy reseptejä jokaiseen vuodenaikaan. Osa niistä valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja. Osa toimii niin lisukkeina kuin valmiina aterioinakin. Kirja perustuu aikaisemmin ilmestyneisiin Arkiruokaa ja makumuistoja sekä Vuoden keittokirjaan.

– Osa kirjan ruoista valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja, osa muuntuu tarpeeen mukaan iltaruoasta juhlavampaan sunnuntaiateriaan, Alén kertoo teoksensa takakannessa.

Resepteissä hyödynnetään kaapin pohjalle jääneitä raaka-aineita, eikä tehdä mitään liian vaikeaa. Arki on Alénin mielestä muutenkin ihan tarpeeksi hankalaa.

– Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana, Alén kuvailee.

Yksi kirjan helpoista arkiruokaresepteistä on tämä Henkan ”idän ihmelohi”. Paistettu kala on yksi suomalaisten suosikki-arkiruoista ja erityisesti pannulla tai uunissa kypsynyt lohi kuuluu monen perheen arkiruokakavalkadiin. Tässä lohireseptissä Alén hyödyntää aasialaisvivahteisia mausteita.

– Tämä resepti ei ole mistään kotoisin. En tarkoita, etteikö idän ihmelohi olisi gastronomisesti aito  ruokalaji, vaan että se on töiden jälkeisessä nälässä ja aika tyhjäpäisessä tilassa syntynyt. Se on ensisijaisesti helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä – ihmelohi siis, Alén kuvailee reseptiään. 

Katso resepti: Henri Alénin idän ihmelohi – helposti valmistuva arkiruoka

Lisää aiheesta:

"Pistetään pönttö pörisemään!" – Kape Aihinen vinkkaa superhelpon arkiruoan, joka valmistuu blenderissäArkiruokahitti! Henri Alén keksi nälkäisenä täydellisen uunilohiohjeen: "Helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä"Hanna vinkkaa itkettävän herkullisen pastan, joka on täydellinen arkiruoka: "Jäätävän hyvää"Henri Alénin supersimppeli lisuke kasviksista – tätä kokki tekee itsekin säännöllisesti: "Ihan kullanarvoinen juttu"Kun Kari Aihiselta jää jauhelihaa yli, hän työntää kaksi pötköä "Markkua" uuniin – joko sinäkin testasit?Kari Aihisen helpossa nuudeliruoassa yksi nerokas juju: "Tämä on mielestäni aika hemmetin hyvää"
RuokaHenri AlénMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • ke17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta