Henri Alén vinkkaa "nälässä ja tyhjäpäisessä tilassa" keksimänsä arkiruoan: "Ensisijaisesti helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä – ihmelohi siis"

2:05 Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia

Aina ei jaksa kokata pitkän kaavan kautta. Kokki Henri Alén vinkkaa yhden omista arkiruokasuosikeistaan, idän ihmelohen. 

Videolta näet kokki Kari Aihisen mahtavat vinkit lohen paistamiseen. Teetkö sinä näin? 

Henri Alénin uunituore Henkan keittiössä -keittokirja (Readme 2020) kokoaa yhteen kokin suositut arkiruokareseptit vuosien varrelta.  Teoksessa on yhdistetty vuonna 2015 ilmestynyt Vuoden keittokirja sekä vuoden 2019 Arkiruokaa ja makumuistoja. Lopputuloksena on paketti ideoita ja inspiraatiota arkikokkauksen värittämiseksi koko vuoden tarpeeseen. 

Henri Alénin lähes 500-sivuisesta Henkan keittiössä -kirjasta (Readme 2020) löytyy reseptejä jokaiseen vuodenaikaan. Osa niistä valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja. Osa toimii niin lisukkeina kuin valmiina aterioinakin. Kirja perustuu aikaisemmin ilmestyneisiin Arkiruokaa ja makumuistoja sekä Vuoden keittokirjaan.

– Osa kirjan ruoista valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja, osa muuntuu tarpeeen mukaan iltaruoasta juhlavampaan sunnuntaiateriaan, Alén kertoo teoksensa takakannessa.

Resepteissä hyödynnetään kaapin pohjalle jääneitä raaka-aineita, eikä tehdä mitään liian vaikeaa. Arki on Alénin mielestä muutenkin ihan tarpeeksi hankalaa.

– Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana, Alén kuvailee.

Yksi kirjan helpoista arkiruokaresepteistä on tämä Henkan ”idän ihmelohi”. Paistettu kala on yksi suomalaisten suosikki-arkiruoista ja erityisesti pannulla tai uunissa kypsynyt lohi kuuluu monen perheen arkiruokakavalkadiin. Tässä lohireseptissä Alén hyödyntää aasialaisvivahteisia mausteita.

– Tämä resepti ei ole mistään kotoisin. En tarkoita, etteikö idän ihmelohi olisi gastronomisesti aito  ruokalaji, vaan että se on töiden jälkeisessä nälässä ja aika tyhjäpäisessä tilassa syntynyt. Se on ensisijaisesti helppo ja nopea, mutta ihmeellisen hyvä – ihmelohi siis, Alén kuvailee reseptiään. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja