Kallistuuko ruoka myös ravintoloissa, ja millä muulla tavalla raaka-aineiden hintojen nousu näkyy ravintola-alalla?
Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua. Tämä huolestuttaa erityisesti tavallisia kuluttajia, mutta miten hintojen kallistuminen näkyy ravintoloissa?
"Koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana"
MTV Uutiset Live haastatteli kokki ja ravintoloitsija Henri Alénia aiheesta. Alénin mukaan raaka-aineiden kallistuminen on väistämätöntä.
– Jos miettii, niin koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana. Noin 11 prosenttia tuloista menee suurin piirtein ruokaan.
Maatalousalalla kärsittiin jo aiemmin ja Ukrainan sodan myötä ruokakriisin kuilu vain syveni. Alén muistuttaa, että Ukraina tuottaa Venäjän kanssa valtavat määrät viljaa koko maapallon markkinoille.
– Se vaikuttaa dramaattisesti.
Kriisi heijastuu väistämättä myös ravintola-alalle. Alén kertoo saaneensa jo puheluita raaka-aineiden tuottajilta hintojen korottamiseen liittyen. Esimerkiksi elintärkeiden lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet huomattavasti, mikä heijastuu maatalouden tuotantokustannuksiin.