Kallistuuko myös ravintolaruoka? Henri Alén iskee faktat tiskiin: "Systeemi on ollut rikki jo pitkään"

Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén 5:51 Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén

Kallistuuko ruoka myös ravintoloissa, ja millä muulla tavalla raaka-aineiden hintojen nousu näkyy ravintola-alalla?

Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua. Tämä huolestuttaa erityisesti tavallisia kuluttajia, mutta miten hintojen kallistuminen näkyy ravintoloissa?

"Koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana"

MTV Uutiset Live haastatteli kokki ja ravintoloitsija Henri Alénia aiheesta. Alénin mukaan raaka-aineiden kallistuminen on väistämätöntä.

– Jos miettii, niin koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana. Noin 11 prosenttia tuloista menee suurin piirtein ruokaan. 

Maatalousalalla kärsittiin jo aiemmin ja Ukrainan sodan myötä ruokakriisin kuilu vain syveni. Alén muistuttaa, että Ukraina tuottaa Venäjän kanssa valtavat määrät viljaa koko maapallon markkinoille. 

– Se vaikuttaa dramaattisesti. 

Kriisi heijastuu väistämättä myös ravintola-alalle. Alén kertoo saaneensa jo puheluita raaka-aineiden tuottajilta hintojen korottamiseen liittyen. Esimerkiksi elintärkeiden lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet huomattavasti, mikä heijastuu maatalouden tuotantokustannuksiin.

– Hinnat on pakko saada nousemaan, tai meidän oma ruoantuotantomme kuolee. Moni on kysynyt, että voinko minä siirtää sen asiakashintoihin. Mielestäni ruoasta pitää maksaa se hinta, mitä se ruoka maksaa, että ruoantuotanto pysyisi pyörimässä tässä maassa, Alén korostaa. 

"Ruokasysteemimme on ollut rikki jo pitkään"

Alénin mukaan kuluttajilla ei ole isoa ongelmaa asian kanssa, jos tiedetään, että tuotto menee nimenomaan alkutuotantoon.

– Kriisissä on tärkeintä, että sitä kakkua voitaisiin jakaa tasaisesti.

– Kyllä tämä koskettaa kaikkia, mutta tämä on ratkaistavissa. Ruokasysteemimme on ollut rikki jo pitkään. 

Alénilla on myös yksi elintärkeä vinkki, jolla jokainen pystyy vaikuttamaan omiin ruokakustannuksiinsa. 

Millä tavalla jokainen suomalainen voi Alénin mukaan pienentää ruokalaskuaan, mitkä ravintolatuotteet kallistuvat tänä vuonna ja miten maailmantilanne heijastuu ravintoloiden asiakasmääriin? Katso videolta Henri Alénin haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.