Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kallistuuko myös ravintolaruoka? Henri Alén iskee faktat tiskiin: "Systeemi on ollut rikki jo pitkään"

5:51Ruoan hinta nousee, nousevatko hinnat myös ravintoloissa? Haastattelussa kokki Henri Alén
Julkaistu 18.03.2022 19:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kallistuuko ruoka myös ravintoloissa, ja millä muulla tavalla raaka-aineiden hintojen nousu näkyy ravintola-alalla?

Ruoan hinta puhuttaa tällä hetkellä kovasti suomalaisten keskuudessa. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan ruokakassin hinta voisi tänä vuonna jopa tuplaantua. Tämä huolestuttaa erityisesti tavallisia kuluttajia, mutta miten hintojen kallistuminen näkyy ravintoloissa?

"Koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana"

MTV Uutiset Live haastatteli kokki ja ravintoloitsija Henri Alénia aiheesta. Alénin mukaan raaka-aineiden kallistuminen on väistämätöntä.

– Jos miettii, niin koskaan ei ole suomalainen käyttänyt niin vähän tuloistaan ruokaan kuin nykyaikana. Noin 11 prosenttia tuloista menee suurin piirtein ruokaan. 

Maatalousalalla kärsittiin jo aiemmin ja Ukrainan sodan myötä ruokakriisin kuilu vain syveni. Alén muistuttaa, että Ukraina tuottaa Venäjän kanssa valtavat määrät viljaa koko maapallon markkinoille. 

– Se vaikuttaa dramaattisesti. 

Kriisi heijastuu väistämättä myös ravintola-alalle. Alén kertoo saaneensa jo puheluita raaka-aineiden tuottajilta hintojen korottamiseen liittyen. Esimerkiksi elintärkeiden lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet huomattavasti, mikä heijastuu maatalouden tuotantokustannuksiin.

– Hinnat on pakko saada nousemaan, tai meidän oma ruoantuotantomme kuolee. Moni on kysynyt, että voinko minä siirtää sen asiakashintoihin. Mielestäni ruoasta pitää maksaa se hinta, mitä se ruoka maksaa, että ruoantuotanto pysyisi pyörimässä tässä maassa, Alén korostaa. 

"Ruokasysteemimme on ollut rikki jo pitkään"

Alénin mukaan kuluttajilla ei ole isoa ongelmaa asian kanssa, jos tiedetään, että tuotto menee nimenomaan alkutuotantoon.

– Kriisissä on tärkeintä, että sitä kakkua voitaisiin jakaa tasaisesti.

– Kyllä tämä koskettaa kaikkia, mutta tämä on ratkaistavissa. Ruokasysteemimme on ollut rikki jo pitkään. 

Alénilla on myös yksi elintärkeä vinkki, jolla jokainen pystyy vaikuttamaan omiin ruokakustannuksiinsa. 

Millä tavalla jokainen suomalainen voi Alénin mukaan pienentää ruokalaskuaan, mitkä ravintolatuotteet kallistuvat tänä vuonna ja miten maailmantilanne heijastuu ravintoloiden asiakasmääriin? Katso videolta Henri Alénin haastattelu.

Lisää aiheesta:

"Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteestaRuuan hinta kohoaa, mutta miten paljon suomalainen on valmis maksamaan? "Kyseessä on akuutti kriisi"Ruoan hinnan nousulla voi olla yllättäen myös yksi positiivinen vaikutus – asiantuntija Uutisaamussa: "Näen kultareunuksen" Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissaIskeekö Suomeen ruokapula Venäjän hyökkäyksen ja hintojen nousun takia? Näin asiantuntijat arvioivat tilannettaTuplaantuuko viljatuotteiden hinta ruokakaupoissa? Myllyn Parhaan toimitusjohtaja arvioi "maailmankaikkeuden kalleimman vehnän" seurauksia
RavintolatRuokaHenri AlénMTV Uutiset LiveMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 19.11.10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat