Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helsinkiläisten pubien jääpaloista paljastui likainen yllätys

0:48Näppärä niksi jääpalapussien kanssa tuskaileville
Julkaistu 12.04.2021 11:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2020 juomien viilentämiseen käytettävien jääpalojen hygieenistä laatua helsinkiläisissä pubeissa. Tulokset olivat yllättävän huonot. 

Videolla: Näin saat jääpalapussista jäät ulos superhelposti!

Helsinkiläisten pubien jääpalat paljastuivat Helsingin ympäristöpalveluiden testissä paikoin huonolaatuisiksi. Ympäristöpalvelut muistuttavat tiedotteesaan, että juomien viilentämiseen käytettävät jääpalat lasketaan elintarvikkeiksi. Niiden tulee siis olla hygieeniseltä laadultaan sellaisia, että ne soveltuvat ihmisravinnoksi eivätkä aiheuta vaaraa terveydelle.

Jääpaloista 26 prosenttia oli huonolaatuisia, 42 prosenttia välttäviä

Kaupungin testeissä näytteitä otettiin yhteensä 50 kappaletta. Niistä tutkittiin bakteereja, jotka kuvaavat jääpalojen mikrobiologista yleislaatua ja/tai mahdollista ulosteperäistä saastumista. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteerit, suolistoperäiset enterokokit, koliformiset bakteerit ja heterotrofinen pesäkeluku (22 oC).

Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 32 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 42 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 26 prosenttia huonoksi. Ympäristöpalveluiden mukaan huonot näytetulokset johtuivat suuresta heterotrofisesta pesäkeluvusta ja/tai koliformisten bakteerien esiintymisestä. Escherichia coli -bakteereita ja suolistoperäisiä enterokokkeja ei tutkimuksissa havaittu. Lisäksi otettiin yhteensä 12 uusintanäytettä. Uusintanäytteistä 25 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 25 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 50 prosenttia huonoksi.

Jääpalakoneet likaisia

Näytteenoton yhteydessä selvitettiin jääpalojen laatuun vaikuttavia tekijöitä. Jääpalakoneista 30 prosenttia puhdistettiin vähintään kerran kuukaudessa, 36 prosentissa jääpalakoneista havaittiin likaisuutta ja 58 prosenttia jääpalaottimista säilytettiin asianmukaisesti omassa astiassa.

– Jääpalakoneissa havaittu likaisuus ja huonot näytetulokset viittaavat liian harvoin tehtävään puhdistukseen tai vääriin puhdistusmenetelmiin, toteaa elintarviketarkastaja Terhi Juppi.

Puhdistustiheyden määrittelyyn voidaan käyttää apuna muun muassa laitevalmistajan ohjeistusta ja omavalvonnassa otettavia jääpala- ja pintapuhtausnäytteitä. Myös varsinainen puhdistus tulisi tehdä laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti. Lisäksi jääpalaottimien ja jääpalojen hygieeninen käsittely ja säilytys sekä työntekijöiden hyvä käsihygienia edistävät jääpalojen hygieenistä laatua.

Lue myös: Älä koskaan tee näin alumiinifoliolle

Lähde: Helsingin kaupunki

Lisää aiheesta:

Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."Helsinkiläisravintoloiden valmistamien ruokien laadusta löytyi huomautettavaa – "Joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa"Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaaHelsingin kaupunki selvitti kaupoissa myytävien mätien laadun: Täältä löytyivät huonolaatuisimmat tuotteet – listeriaa neljässä näytteessäKalatiskien kaloista paljastui ikävä tosiasia – jopa 26 prosentissa huono laatu ja pilaajabakteereita: "Kalalle annettavat säilyvyysajat liian pitkiä"Pääkaupunkiseudun hampurilaisravintolat ratsattiin: Näissä jauhelihapihveissä terveysriski
JuomatHygieniaHelsinkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta

  • 16.7.17:33
    Kesämyytit

    Elektrolyyttijuoma saattaa pelastaa kesäkuumalla – yksi ainesosa vaatii tarkkuutta

  • 29.6.19:01
    Muovi

    Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön

  • 28.6.17:32
    DIY

    Marjaana sen keksi: Teki syöttötuolista juottotuolin