Mainos

Helsinkiläisten pubien jääpaloista paljastui likainen yllätys

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2020 juomien viilentämiseen käytettävien jääpalojen hygieenistä laatua helsinkiläisissä pubeissa. Tulokset olivat yllättävän huonot. 

Videolla: Näin saat jääpalapussista jäät ulos superhelposti!

Helsinkiläisten pubien jääpalat paljastuivat Helsingin ympäristöpalveluiden testissä paikoin huonolaatuisiksi. Ympäristöpalvelut muistuttavat tiedotteesaan, että juomien viilentämiseen käytettävät jääpalat lasketaan elintarvikkeiksi. Niiden tulee siis olla hygieeniseltä laadultaan sellaisia, että ne soveltuvat ihmisravinnoksi eivätkä aiheuta vaaraa terveydelle.

Jääpaloista 26 prosenttia oli huonolaatuisia, 42 prosenttia välttäviä

Kaupungin testeissä näytteitä otettiin yhteensä 50 kappaletta. Niistä tutkittiin bakteereja, jotka kuvaavat jääpalojen mikrobiologista yleislaatua ja/tai mahdollista ulosteperäistä saastumista. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteerit, suolistoperäiset enterokokit, koliformiset bakteerit ja heterotrofinen pesäkeluku (22 oC).

Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 32 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 42 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 26 prosenttia huonoksi. Ympäristöpalveluiden mukaan huonot näytetulokset johtuivat suuresta heterotrofisesta pesäkeluvusta ja/tai koliformisten bakteerien esiintymisestä. Escherichia coli -bakteereita ja suolistoperäisiä enterokokkeja ei tutkimuksissa havaittu. Lisäksi otettiin yhteensä 12 uusintanäytettä. Uusintanäytteistä 25 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 25 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 50 prosenttia huonoksi.

Jääpalakoneet likaisia

Näytteenoton yhteydessä selvitettiin jääpalojen laatuun vaikuttavia tekijöitä. Jääpalakoneista 30 prosenttia puhdistettiin vähintään kerran kuukaudessa, 36 prosentissa jääpalakoneista havaittiin likaisuutta ja 58 prosenttia jääpalaottimista säilytettiin asianmukaisesti omassa astiassa.

– Jääpalakoneissa havaittu likaisuus ja huonot näytetulokset viittaavat liian harvoin tehtävään puhdistukseen tai vääriin puhdistusmenetelmiin, toteaa elintarviketarkastaja Terhi Juppi.

Puhdistustiheyden määrittelyyn voidaan käyttää apuna muun muassa laitevalmistajan ohjeistusta ja omavalvonnassa otettavia jääpala- ja pintapuhtausnäytteitä. Myös varsinainen puhdistus tulisi tehdä laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti. Lisäksi jääpalaottimien ja jääpalojen hygieeninen käsittely ja säilytys sekä työntekijöiden hyvä käsihygienia edistävät jääpalojen hygieenistä laatua.

Lähde: Helsingin kaupunki

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja