Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helppo leipä, jonka nimeen vannovat jo sadattuhannet kotileipurit: "Huikea onnistumisprosentti, tulee olosuhteiden pakosta erinomaista"

Shutterstock
Julkaistu 30.06.2019 09:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreessa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin. Mukana on myös supersuositun pataleivän resepti. 

Mikko Takalan ja Sami Rekolan tuoreessa Voileipäkirja-teoksessa kerrotaan supersuosion saavuttaneen pataleivän taustoista.

Pataleivän suosio lähti liikkeelle siitä, kun New York Times esitteli vuonna 2006 ruokasivuillaan Manhattanilla vaikuttavan Sullivan Bakeryn leipäohjeen. Siinä luvattiin kenen tahansa viisivuotiaan vesselinkin tekevän täydellistä vehnäleipää – kuoreltaan rasahtavan rapeaa, sisältä ilmavaa ja sopivasti sitkoista, helposti ja ilman vaivaamista valurautapadassa. Voileipäkirjan mukaan ohje oli välitön hitti ja sen nimeen ovat siitä pitäen vannoneet sadattuhannet kotileipurit, syystäkin. 

– Pataleivän helppouden ja huiken onnistumisprosentin takana ovat hyvin yksinkertaiset syyt: veden ja jauhojen tekeytyminen eli autolyysi, jossa jauhojen proteiinit ja vesi muodostavat gluteeniverkostoa, joka tuo leipään makua ja rakennetta. Kun päälle pistää padassa kypsentämällä kehittyvän optimaalisen kuumuuden ja kosteuden, tulee leivästä olosuhteiden pakosta erinomaista. Mysteeri busted, Rekola ja Takala kertovat Voileipäkirjassa. 

Resepti

Lähde: Mikko Takala & Sami Rekola, Voileipäkirja (Readme 2019)

Juureen leivottu leipä on nyt iso trendi. Katso aiheesta lisää videolta:

6:24Leipää juuresta

Lisää aiheesta:

Vappu Pimiän hittisämpylät, helppo pataleipä ja rieskat – nyt leivotaan parasta leipää!Kolme hittileipää, jotka pitää testata – "Menee viisi minuuttia"Parasta leipää ikinä – kolme kovaa ohjetta: "Tässä menee viisi minuuttia"Leipä, josta tuli välitön hitti – suomalaisetkin hurahtivat: "Olosuhteiden pakosta erinomaista"Heti testiin! Superhelppo leipä villitsee: "Tulee olosuhteiden pakosta erinomaista"Oletko jo kokeillut? Superhelppo leipä, jonka nimeen vannovat sadattuhannet kotileipurit: "Tulee olosuhteiden pakosta erinomaista"
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!