Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

9:28Mitä me syömme vuonna 2050?Tutkimusprofessori Jyrki Niemi avasi Viiden jälkeen -ohjelmassa, miten ruoantuotanto muuttuu Suomessa 2050-lukuun mennessä.
Julkaistu 11.11.2025 18:49
Toimittajan kuva

Aaro Kajaste

aaro.kajaste@mtv.fi

Ilmastonmuutos muuttaa ruuantuotantoa Suomessa. Lämpenevä ilmasto mahdollistaa uusien lajien viljelyn, mutta toisaalta sään ääri-ilmiöt ja tuhohyönteiset voivat tuoda mukanaan merkittäviä ongelmia.

Ilmastonmuutoksen myötä pääsatokasvien, kuten erilaisten viljojen, sadot voivat kasvaa ja niitä voidaan viljellä entistä pohjoisempana.

– Perinteisten viljelykasvien satopotentiaali kasvaa. Sellaisia, joita nyt viljellään vähän, tuotetaan jatkossa enemmän, kuten erilaisia palkokasveja, arvioi tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta.

Jatkossa voidaan tuottaa enemmän rypsiä ja rapsia, mutta myös uusia tuotteita, kuten tattaria, pellavaa, hamppua ja mahdollisesti soijaa ja maissia.

Kotimaista viiniä ja päärynöitä

Niemen mukaan myös puutarhaviljelyn mahdollisuudet paranevat ilmastonmuutoksen myötä.

– Lämpösummat kohoavat, kasvukausi pitenee ja talvista tulee leudompia. Päärynä, luumut ja viinirypäleetkin tulevat kysymykseen. Sitä kautta meillä voi olla myös pienimuotoista omaa viinin tuotantoa, Tanskan ja Ruotsin malliin, Niemi arvioi.

Haitatkin kasvanevat

Ilmastonmuutos tuo mukanaan myös kasvavia riskejä. Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Pitkät kuivuusjaksot tai rajut tulvat voivat heikentää satoa merkittävästi. Luvassa on myös uusia kasvitauteja ja tuholaisia.

– Keskimäärin ilmastonmuutos tuo mukanaan hyviä asioita Suomen maataloudelle, mutta vielä ei tiedetä, miten kuivuus ja sateet vaikuttavat satoihin, Niemi muistuttaa.

Positiiviset vaikutukset eivät Niemen mukaan tule ilmaiseksi tai automaattisesti. Muuttuvaan ilmasto vaatii viljelyteknologian sopeutumista, kastelua ja kasveista täytyy jalostaa Suomen olosuhteisiin sopivia lajikkeita.

Ruokatottumukset muuttuvat hitaasti

Niemen mukaan ihmiset ovat jo nyt tietoisia, että ruokavaliolla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. 

– Suomalaiset pystyisivät syömään ilmastoystävällisemmin ja omalta kannaltaan terveellisemmin. Olemme aika juuttuneita tottumuksiin, muun muassa perinteiden ja helppouden vuoksi. Muutokset ovat hitaita, Niemi arvioi.

Tutkijan mukaan 2050-luvulla lihan ja maidon kulutus ovat vähentyneet, mutta lihaa ja maitotuotteita kulutetaan edelleen. 

Lisää aiheesta:

Lämpimästä syksystä vain harmia – Suomeen ei saadakaan eksoottisia kasveja vaan nykyisetkin kasvit sekaisinÄärimmäiset sääilmiöt vaikuttavat jo maailmankauppaan – takana mittaushistorian kuumin vuosiHelppo kasvattaa, monikäyttöinen ja proteiinipitoinen – tässäkö tulevaisuuden hittivilja Euroopassa?Tuore raportti: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessa tulevaisuudessa – myös talous ja terveys vaakalaudallaLuomu onkin ilmastolle tavallista viljelyä haitallisempaa, sanoo uusi tutkimus – suomalaisasiantuntija ihmettelee: "Tässä on otettu ruoan ympäristövaikutuksia koskevaan tutkimukseen metsät mukaan"Antureita peltoihin, keinolihaa pizzoihin, maissinviljelyä Etelä-Suomessa – megatrendit myllertävät maataloutta lähivuosikymmeninä
RuokaIlmastonmuutosSuomiHedelmätViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:59
    Minna Kuukka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 09:50
    Ruokakauppa

    "Punalappuhyökkäys" Salossa: S-marketissa meni kuppi nurin, kun asiakkaat keksivät porsaanreiän

  • 06:49
    Hedelmät

    Terveyspommit, joita kannattaa nyt napata ostoskoriin – Henri Alén ylistää: "Mielettömiä"

  • Eilen17:01
    Muovi

    Monessa ruoassa piilee näkymätön uhka – vaikutuksia ei vielä tiedetä

  • Eilen14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!