Hans Välimäki muistuttaa: Rosolli on helppo pilata – vältä tämä moka!

shutterstock_122344327
Shutterstock

Sillisalaatiksikin kutsutun rosollin pääraaka-aineiden keittämiseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota, jotta perinteinen herkku onnistuisi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Rosolli on perinteinen jouluherkku, jota löytyy monesta suomalaisesta joulupöydästä. Kokki Hans Välimäki huomauttaa, että perunan, porkkanan ja punajuuren kypsentämisessä kannattaa olla tarkkana, jotta rosolli ei mene yksinkertaisen keittomokan vuoksi pilalle.

– Koska rosolli tarjoillaan kylmänä, kannattaa pitää huoli siitä, että raaka-aineita on keitetty riittävästi, Välimäki muistuttaa.

Kylmyys kovettaa juureksia

Keittämisen jälkeen keitetyt juurekset kuutioidaan perinteisesti rosollia varten ja tämän jälkeen klassista salaattia säilytetään jääkaapissa. Koska keitetyt juurekset tarjoillaan rosollisssa kylminä, on tärkeää olla varma siitä, etteivät raaka-aineet ole jääneet raaoiksi, sillä jääkaapin kylmyys vaikuttaa niiden rakenteeseen.

– Jos raaka-aineet jättää vähänkään raaoiksi, niin voi olla, että ne muuttuvat hetken päästä ihan kivikoviksi. Siksi kaikki keitettävät raaka-aineet kannattaa keittää rosollia varten vähän tavallista kypsemmiksi, Välimäki toteaa.

Valitse perunalajike tarkkaan

Perinteisesti peruna on tärkeä osa rosollia, mutta mikä tahansa perunalajike ei suinkaan sovi rosolliin. Kaupassa kannattaa siksi valita tarkkaan lajike, joka ei hajoa keitettäessä, ja kestää ehjänä myös kuutioinnin.

– Jos rosolliin laittaa perunaa, niin on tärkeää muistaa valita oikea perunalajike, Välimäki kertoo.

– Kiinteämaltoinen peruna kestää kypsennystä jauhoista perunaa paremmin, hän jatkaa.

Klassinen rosolli ihanine makuineen kuuluu ehdottomasti joulupöytään. Se säilyy jääkaapissa hyvin viikon. Poimi täältä ohje reseptin tekoon.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja