Hans Välimäeltä yllättävä veto poikkeustilanteessa: Sulki jo kaksi viikkoa sitten ravintolansa – nyt tekee töitä ilmaiseksi

e5304260-ec2f-4916-9273-b9d98d6180ec
Pekka Mustonen

Keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki ehti jo kerran sulkea ravintolansa Helsingissä koronavirusepidemian vuoksi – nyt se avattiin kuitenkin uudelleen noutopalvelulle ja Välimäen perhe paiskii hommia talkootöinä, kerrotaan ravintolan tiedotteessa.

Kuvassa: "Nyt on erittäin tärkeää tukea kaikkia paikallisia, itsenäisiä ravintoloita sekä muita eri alojen kotimaisia yrittäjiä, jotka ovat kriisin keskellä kaikkein haavoittuvimpia", muistuttaa Hans Välimäki. Hänen talkootiimiinsä kuuluvat ruokalähetteinä myös poikansa Morris ja Aku, jonka mopoautolla annokset toimitetaan Helsingin keskusta-alueelle. 

Huippukokki Hans Välimäki avasi Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Penélope-ravintolansa palvelemaan nouto- ja kuljetuspalveluasiakkaita. Kahden viikon ajan jo suljettuna ollut ravintolatoiminta päätettiin avata uudelleen, sillä ravintoloitsija Välimäki halusi luoda lomautettuna olevalle henkilökunnalleen työtä ja mielekästä tekemistä myös ravintola-alaa kurittavassa epidemiatilanteessa.

Take away -ruoka on Välimäelle konseptina täysin uusi haaste, mutta keittiömestari halusi kantaa kortensa kekoon. Suomen hallituksen päätös esittää ravintoloiden sulkemista kannusti ravintoloitsijaa toimimaan muuttuneessa tilanteessa. Välimäki kertoo seuranneensa edellisviikolla alkaneen lomautuksen aikana kaikkia ruokaan liittyviä tempauksia, joita hänen ravintola-alan kollegansa olivat kriisin keskellä keksineet.

Torstaina 26.3. toimintansa aloittanut Penélope Take Away Pop Up tuo päivittäin vaihtuvalle ruokalistalleen  koko perheen kotiruokaa sekä Penélopesta tuttuja ravintola-annoksia. Annokset voi joko noutaa paikan päältä Mikonkadulta tai tilata kantakaupungin alueella kotiin toimitettuna.

– Mahtavasta selviytymispöhinästä intoutuneena päätin, että meidänkin on aika kantaa tukalassa tilanteessa kortemme kekoon. Havahduin siihen, että tiimini on tehnyt asiakkaiden ohella aina työtä minulle ja yrityksellemme ja mietin, voisinko minä tehdä nyt jotain konkreettista ravintola-alan alasajosta johtuvista lomautuksista kärsiville työntekijöillemme, Välimäki kertoo.

Siitä syntyi Välimäen mukaan idea yrittäjätalkoina pyöritettävästä ravintolatoiminnasta, jonka kaikki tuotto ohjataan henkilökunnan kriisikassaan. Kassasta rahat jaetaan tasan työntekijöiden kesken palkan lisänä suoritettavana bonuksena.

– Toivon, että pystymme take away -ravintolana tarjoamaan asiakkaillemme paitsi erinomaisia ruokaelämyksiä omissa kodeissaan, myös henkilökunnallemme mahdollisimman normaaleja töitä hyvin erikoisena ajankohtana. Muistutan myös, että nyt on erittäin tärkeää tukea kaikkia paikallisia, itsenäisiä ravintoloita sekä muita eri alojen kotimaisia yrittäjiä, jotka ovat kriisin keskellä kaikkein haavoittuvimpia.

d175a084-7f3e-4c6c-b466-5e4a4c1854e8
Hans Välimäki avasi ravintolaruoan nouto- ja kuljetuspalvelun perhetalkoilla. Maria von Graevenitz-Välimäki, Morris, Hans ja Aku Välimäki

Myös Välimäen perhe sekä yhtiökumppanit ovat mukana talkoissa.

 – Minä, vaimoni Maria ja muut osakkaat olemme töissä ilmaiseksi talkooperiaatteella Penélopen take away -reseptiikkaa suunnittelemassa, valmistamassa ja turvallisesti myös pakkaamassa. Kotiinkuljetuksista vastaa ainakin aluksi Suomen rauhallisin mopoautokuski, eli poikani Aku. Hän vei ensimmäisenä päivänä asiakkaille lähes sata annosta lounaita ja noin 70 haettiin lisäksi ravintolasta, joten saimme kaikki painaa töitä täysillä ainakin näin alussa.


***

Miten Michelin-ravintola muuttui sushitehtaaksi? 3:03

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat