Terveellisellä ja täyttävä aamiainen on onnistuneen päivän alku. Se auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja ehkäisee napostelukohtauksia.
Älä jätä aamupalaa väliin. Aamiaisen skippaaminen on huono idea varsinkin laihduttajalle. Nälkä saattaa iskeä jo ennen lounasaikaa. Alhainen verensokeri ei tee hyvää myöskään aamuäreydelle. Kun vatsa on tyhjä ja väsyttää, herkkujen himo kasvaa päivän mittaan. Lisäksi keho tottuu säästöliekkiin ja aineenvaihdunta hidastuu. Kaloreja palaa siis vähemmän.
Pelkkä kahvi ei täytä kunnollisen aamupalan virkaa. Kun aamupala on täyttävä, puolen päivän aikaan on helpompi tyytyä esimerkiksi terveelliseen salaattilounaaseen, eikä välipalan tarve iske vielä aamupäivän puolella.
Hyvin syöminen on myös välttämätöntä myös liikunnan kannalta. Tyhjä vatsa ja treenaaminen on surkea yhdistelmä. Tuloksia ei synny ilman polttoainetta.
Aamupalan, niin kuin muidenkin aterioiden kanssa tasapaino on tärkeää. Erilaisia ravintoaineita kannattaa nauttia sopivassa suhteessa.
Täydellisen aamupalan koostumus
Tähtää aamupalan ravintoarvoissa 300–400 kilokaloriin. Jos laihdutat, 300–350 kilokaloriakin riittää, mutta jos treenaat aktiivisesti, tarvitset 350–400 kilokaloria.
Noin puolet aamiaisesta eli noin 50 grammaa tulisi koostua hiilihydraateista. Hiilareiden laadulla on kuitenkin suuri merkitys. Jätä turhat sokerit väliin sekä ja nauti hiilihydraatit tuoreiden hedelmien, kasvisten ja täysjyvien muodossa.
Nauti aamiaisella 15–20 prosenttia eli noin 15 grammaa proteiinia. Proteiinia saa esimerkiksi kananmunista, maitotuotteista, soijamaidosta, siemenistä ja pähkinöistä.

