Fazer kaivelee kasaan kaikki jämäkarkit ja myy ne nyt suomalaisille "makeana mokana"

karkki makeiset karamellit karkit
Fazerin uusi karkkipussi rakentuu tutuista elementeistä. Kuvituskuva. All Over Press

Makeisyhtiö Fazer kehitteli normaalisti hävikkiin joutuvista makeisista uuden karkkipussin.

Fazerin Lappeenrannan makeistehtaalla pienennetään ruokahävikkiä pakkaamalla ulkonäöltään viallisia, mutta muutoin moitteettomia karkkeja Makea Moka -pusseihin. Pilottituote tulee myyntiin Prismoihin lokakuussa.

Aiemmin nämä makeiset ovat päätyeet joko uusiokäyttöön tai hävikiksi, kertoo Fazerin vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

– Nyt nämä muutoin erinomaiset, mutta muodoltaan tai väriltään hieman villimmät karkit pääsevät mukaan Makea Moka -pussiin. Jokainen pussi on sisällöltään uniikki, mutta komponentit ovat tuttuja Fazerin tuotebrändeistä Aarrearkusta, Tutti Frutista, Remixistä, Pantterista ja Ässästä.

Uusi karkkipussikonsepti vähentää tuotantohävikkiä

Ruokahävikin vähentäminen on yksi keskeisimmistä keinoista minimoida ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia, ja se on myös yksi Fazerin neljästä vastuullisuustavoitteesta.

Kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi maailman kolmanneksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

– Ensisijainen tavoitteemme on ehkäistä hävikin syntyä, mutta aina se ei onnistu. Me näemme ruuan ratkaisuna, ja uskomme, että jokaisella teolla on merkitys, Nina Elomaa kertoo. 

Uuden karkkipussikonseptin ansiosta Lappeenrannan makeistehtaan tuotantohävikki pienenee merkittävästi. Tyypillisesti hävikkiä syntyy eniten tuotantoerien valmistuksen alussa ja lopussa. Yleisimmät laatuvirheet hävikkierissä ovat värivirheet, karkkien liian suuri tai pieni koko tai väärän karkin eksyminen karkkisekoitukseen. Makea Moka -sekoituksesta saattaa löytyä karkki, joka on normaalia pienempi, sokerisempi tai toiseen karkkiin kiinni tarttunut.

Rakentuu 88 mahdollisesta karkkikomponentista

Uudet karkkipussit pakataan kerran kuukaudessa, ja ne rakentuvat yhteensä 88 mahdollisesta karkkikomponentista, riippuen kuukauden aikana syntyvästä hävikistä. Tavoitteena on saada vähintään 5–6 erilaista karkkia mukaan, ei kuitenkaan suklaata tai maitoa sisältäviä komponentteja. Jokainen pussi on erilainen ja saajalleen yllätys.

Jos Makea Moka -pussit ovat hetkellisesti loppuneet kaupasta, on se vain positiivinen merkki siitä, että hävikki on saatu hyödynnettyä.

Lähde: Fazer

***

Näin vähennät itse ruokahävikkiä:

Näin vähennät ruokahävikkiä 15:47

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.