Euroopan parhaat pizzeriat listattiin – joukossa kaksi suomalaisravintolaa, joista toinen sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa: "Suomessa täytteet ovat se juttu"

1:26 Napolilainen pizza paistuu minuutissa

Lauttasaaren Pizzeria Luca on nimetty Suomen parhaaksi pizzeriaksi sekä Euroopan 15. parhaaksi kansainvälisessä 50 Top Pizza -kilpailussa. Euroopan parhaiden pizzerioiden joukossa on myös turkulaisravintola 450°C.

Videolla: Myös helsinkiläisravintola Capperissa tehdään napolilaista pizzaa suurella intohimolla. Katso, miten pizza valmistuu!

Napolilaistyylisistä artesaanipizzoistaan tunnettu, helsinkiläispizzeria Luca sai jälleen kansainvälistä tunnustusta. Lauttasaaressa toimiva Luca nimettiin Suomen parhaaksi pizzeriaksi sekä Euroopan 15. parhaaksi kansainvälisessä 50 Top Pizza -kilpailussa. Kilpailua tuomaroivat italialaiset pizzagastronomian ammattilaiset. Luca sai Pohjois-Euroopan parhaan pizzerian tittelin vuonna 2018. Keväällä 2019 Kööpenhaminaan avattu pizzeria valittiin puolestaan viime vuonna Euroopan viidenneksi parhaaksi. 

– Olemme valtavan iloisia tästä tunnustuksesta – pitkäjänteinen työmme italialaisen pizzan puolesta on noteerattu Italiassa asti! Tänä päivänä suomalaiset tietävät, mitä on aito italialainen pizza ja sitä osataan myös hakea. Suomessa täytteet ovat se juttu, kun taas Italiassa pohja ratkaisee. Täydellinen pohja ei kaipaa kaverikseen kuin kaksi, kolme elementtiä. Yksinkertaista, nerokasta ja herkullista, kertoo Luca Lauttasaaren keittiöpäällikkö Viivi Olkinuora.

Euroopan parhaat pizzeriat:

 1. 50 Kalo by Ciro Salvo, Lontoo
 2. Enopizzeria Via Toledo by Francesco Calo, Wien – Itävallan paras pizzeria
 3. Bijou by Gennaro Nasti, Pariisi– Ranskan paras pizzeria
 4. Baest, Kööpenhamina – Tanskan paras pizzeria
 5. La Pizza e Bella, Bryssel– Belgian paras pizzeria
 6. Malafemmena, Berliini – Saksan paras pizzeria
 7. Lila Napoli, Falkenberg – Ruotsin paras pizzeria
 8. NNea Pizza, Amsterdam – Hollannin paras pizzeria
 9. Pizzeria Luca, Kööpenhamina
 10. Fratelli Figurato, Madrid – Espanjan paras pizzeria
 11. KyTaly, Genève – Sveitsin paras pizzeria
 12. La Bottega Siciliana, Moskova
 13. L’Antica Pizzeria, Lontoo
 14. Daroco Bourse, Pariisi
 15. Pizzeria Luca, Helsinki – Suomen paras pizzeria

Koko lista: 50TopPizzas.it

Lucan pizzaideologia kumpuaa pizzan synnyinsijoilta Napolista, jossa pizzalle tunnusomaista on pyöreä, reunoiltaan kuohkea, paistopinnaltaan rapea ja täplikäs pohja. Pizzan salaisuus piilee taikinassa, joka kohoaa pitkäjänteisesti 72 tuntia. Pohja saa yllensä simppelin tomaattikastikkeen sekä fior di latte -mozzarellaa. Tämän jälkeen pizza paistetaan nopeasti noin 400-asteisessa italialaisessa sähköuunissa. Osa pizzoista paistetaan täytteineen ja toisiin täytteet lisätään tuoreena paiston jälkeen. 

– Pizza on kuin elämä – sille pitää antaa hyvä pohja. Hetki, vain noin 40–70 sekuntia uunissa, saa kolme päivää kohonneen taikinan reagoimaan juuri oikealla tavalla, Olkinuora sanoo.

Top 50 -listalla mukana myös turkulaisravintola

50 Top Pizza -kilpailussa palkitaan Euroopan parhaita pizzeroita Italian ulkopuolelta. Ykköspaikan säilytti Lontoossa sijaitseva 50 Kalo -pizzeria. Top kymppiin ylsi myös Luca-ravintolan Kööpenhaminassa sijaitseva pizzeria. Suomalaispizzeroista listalle ylsi tänä vuonna myös turkulainen 450°C -ravintola. Pizzeria 450°C sijaitsee Turun kauppahallissa ja siellä tarjoillaan napolilaista artesaanipizzaa. 

Kilpailu oli tänä vuonna määrä järjestää jo huhtikuussa, mutta koronaepidemia siirsi kisaa syyskuulle.

Pizzeriat eivät itse voi ilmoittautua mukaan kilpailuun, vaan italialalainen ammattilaisraati kartoittaa Euroopasta pizzeroita, jotka täyttävät tietyt aidon italialaisen pizzan valmistuukseen liittyvät kriteerit. Reseptiikka ja oikeaoppisuus roomalaisen, tai napolilaisen pizzan valmistuksessa tai esimerkiksi ravintolassa käytettävä pizzauuni ovat asioita, joiden mukaan pizzeriat valitaan kilpailuun. Kun pizzeriat on valittu, niissä käydään myös tarkastuskäynnillä – salaa, kuten Michelin-tähtitarkastajatkin suorittavat oman tehtävänsä. Osa tuomareista ja kriitikoista ovat vuosittain samoja, mutta raadista vaihtuu vuosittain 20–30 prosenttia jäsenistä, jolla varmistetaan kilpailun tasapuolisuus.

Lähteet: Noho, 50TopPizza.it

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja