Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän ole unohtanut suomalaista klassikkoherkkua? Menneiden vuosikymmenten suosikki valmistuu edullisesti

Kuvassa Hellapoliisina tunnetun Kati Jaakosen loihtimaa tallikiisseliä. Reseptilinkin löydät jutun lopusta.
Kuvassa Hellapoliisina tunnetun Kati Jaakosen loihtimaa tallikiisseliä. Reseptilinkin löydät jutun lopusta.Hellapoliisi / Kati Jaakonen
Julkaistu 04.09.2022 17:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nostamme uudessa juttusarjassamme jalustalle menneiden vuosikymmenten hittiruokia. 

Muistatko vielä makaronivellin, ja maistuiko sinulle koulussa mielipiteet jakava tilliliha? MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen uudessa juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten ruokia, jotka jollain tapaa ovat jääneet suomalaisten mieliin.

Osa näistä retroruoista on toki edelleen kovassa suosiossa, ja niitä kokataan säännöllisesti kotikeittiöissä. Tällä kertaa sarjassa muistellaan iki-ihanaa välipalaruokaa, kiisseliä.

Lue myös: Milloin söit viimeksi? Iki-ihana puuro on monelle jo lapsuudesta tuttu

Kiisseleitä moneen makuun

Moni on varmasti ainakin lapsuudessaan syönyt esimerkiksi mehusta tai marjoista suurustettua kiisseliä. Kyseessä on makea välipala tai jälkiruoka, jota on helppo valmistaa itse. Mikä parasta, kiisseli on myös edullinen klassikkoherkku.

Kiisseliä myydään edelleen myös valmisruokahyllyssä. Kiisseleitä valmistavalta Saarioisilta kerrotaan, että nämä makeat välipalat ovat erityisesti vanhemman sukupolven suosiossa.

Menneillä vuosikymmenillä suosittua oli esimerkiksi maitokiisseli, jota kutsuttiin myös nimellä kuutamokiisseli. Aamuset-lehti kertoo, että monessa perheessä kuutamokiisseliä syötiin ainoastaan sunnuntaisin jälkiruoaksi, eli se oli todellista erikoisherkkua. 

Joulupöytään on sen sijaan kuulunut luumukiisseli.

Kuutamokiisseli eli vaniljainen maitokiisseli

Maitopohjainen vaniljakiisseli on herkullinen tuulahdus menneisyydestä. Testaa tätä kotitalousopettaja Arja Elina Laineen ohjetta.

5 dl maitoa
1 rkl sokeria
2–3 rkl perunajauhoja
1 kananmunan keltuainen
1 tl vaniljasokeria

Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa liedellä tai mikroaaltouunissa (noin 4 minuuttia) sekoittaen sitä. Lisää sokeri ja tilkkaan maitoa liuotettu perunajauho hyvin sekoittaen kiehuvaan maitoon. Älä kuumenna enää. Sekoita kiisseliin keltuainen ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä ja herkuttele!

Nappaa myös Hellapoliisin tallikiisselin resepti!

Lue myös: 15 legendaarista asiaa suomalaisesta kouluruokalasta – kuinka monta näistä sinä muistat?

Lisää aiheesta:

Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteenEroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilisKevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaaYksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensäHelsinkiläisnuorten ostama lounasruoka voi pöyristyttää
RuokaRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • Eilen10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • Eilen08:09
    Kasvikset

    Kevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaa

  • ti16:45
    Ruokamatkailu

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

  • ti12:58
    Kiina

    Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensä