Ethän ole unohtanut suomalaista klassikkoherkkua? Menneiden vuosikymmenten suosikki valmistuu edullisesti
Nostamme uudessa juttusarjassamme jalustalle menneiden vuosikymmenten hittiruokia.
Muistatko vielä makaronivellin, ja maistuiko sinulle koulussa mielipiteet jakava tilliliha? MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen uudessa juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten ruokia, jotka jollain tapaa ovat jääneet suomalaisten mieliin.
Osa näistä retroruoista on toki edelleen kovassa suosiossa, ja niitä kokataan säännöllisesti kotikeittiöissä. Tällä kertaa sarjassa muistellaan iki-ihanaa välipalaruokaa, kiisseliä.
Kiisseleitä moneen makuun
Moni on varmasti ainakin lapsuudessaan syönyt esimerkiksi mehusta tai marjoista suurustettua kiisseliä. Kyseessä on makea välipala tai jälkiruoka, jota on helppo valmistaa itse. Mikä parasta, kiisseli on myös edullinen klassikkoherkku.
Kiisseliä myydään edelleen myös valmisruokahyllyssä. Kiisseleitä valmistavalta Saarioisilta kerrotaan, että nämä makeat välipalat ovat erityisesti vanhemman sukupolven suosiossa.
Menneillä vuosikymmenillä suosittua oli esimerkiksi maitokiisseli, jota kutsuttiin myös nimellä kuutamokiisseli. Aamuset-lehti kertoo, että monessa perheessä kuutamokiisseliä syötiin ainoastaan sunnuntaisin jälkiruoaksi, eli se oli todellista erikoisherkkua.
Joulupöytään on sen sijaan kuulunut luumukiisseli.
Kuutamokiisseli eli vaniljainen maitokiisseli
Maitopohjainen vaniljakiisseli on herkullinen tuulahdus menneisyydestä. Testaa tätä kotitalousopettaja Arja Elina Laineen ohjetta.
5 dl maitoa
1 rkl sokeria
2–3 rkl perunajauhoja
1 kananmunan keltuainen
1 tl vaniljasokeria
Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa liedellä tai mikroaaltouunissa (noin 4 minuuttia) sekoittaen sitä. Lisää sokeri ja tilkkaan maitoa liuotettu perunajauho hyvin sekoittaen kiehuvaan maitoon. Älä kuumenna enää. Sekoita kiisseliin keltuainen ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä ja herkuttele!
Nappaa myös Hellapoliisin tallikiisselin resepti!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Pika bébét
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan