Ethän keitä nakeista harmaita ja halkeilevia? Näin vältät yleisen virheen uudenvuoden herkun valmistuksessa

nakki
HKScan

Usean suomalaisen uudenvuoden tarjoiltaviin kuuluu olennaisesti nakit sekä perunasalaatti. Vaikka nakkien valmistusprosessi on simppeli, siinäkin voi helposti epäonnistua.

Pääkuvan videolla vinkkejä pekonin valmistamiseen mikrossa.

Vaikka jokaisella on oma tapansa kokata nakkeja, perinteisin tyyli on kuumentaa ne kattilassa. Valmistustapa on suhteellisen yksinkertainen, mutta jos ei ole varma siitä mitä tekee, epäonnistuvat nakit helposti.

Yksinkertainen perusohje

Perusohje nakkien keittämiseen on hyvin suoraviivainen: kiehauta kattilassa reilusti vettä ja siirrä kattila kiehautuksen jälkeen syrjään liedeltä. Upota nakit veteen noin viideksi minuutiksi, kaada kattilasta vesi pois ja anna kuuman kattilan höyryjen vielä kuivattaa nakkien pinta.

– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Jos rapsakammat nakit ovat enemmän omaan mieleesi, nakit voi toki valmistaa myös uunissa 150 asteessa tai paistinpannulla. Pilkkomalla nakit parin sentin paloiksi niistä tulee entistä rapeampia.

Poimi alta myös HKScanin kokkien resepti täydellisestä lisukkeesta nakeille.

Pekoni-perunasalaatti

300 g pekonia
300 g ranskankermaa
500 g perunaa keitettynä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 ruukku ruohosipulia silputtuna
½ tl rouhittua mustapippuria
lehtipersiljaa koristeluun

Paista pekonit rapeaksi ja aseta sivuun odottamaan. Leikkaa esikeitetyt perunat kuorineen suupaloiksi. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja sekoita rasvoineen perunapalojen kanssa. Lisää joukkoon valkoviinietikka, vaahterasiirappi, ruohosipuli, ranskan kerma ja rouhittu mustapippuri. Sekoita huolellisesti ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi.

Lähde: HKScan  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.