Estääkö tölkin naputtelu olutta kuohumasta? Tiede paljastaa totuuden yleisen uskomuksen takaa
Avaamattoman oluttölkin naputtelusta voi olla apua, jos haluat estää juomaa kuohumasta yli äyräidensä. Asiantuntija kertoo, mihin tapa oikein perustuu.
Katso videolta näppärät niksit olutpullon avaamiseen.
Lähes jokainen on joskus kuullut vinkistä, jonka mukaan oluttölkin naputtelu estää juomaa kuohumasta. Kuulut todennäköisesti myös niiden ihmisten joukkoon, jotka ovat tätä vinkkiä joskus kokeilleet.
Tiede on nyt selvittänyt, mihin tämä yleisesti tunnettu keino oikein perustuu.
Vinkki perustuu kuplien käyttäytymiseen
Brittiläisen Nottingham Trent Universityn kemian lehtori Chris Hamlett selittää The Conversation -sivustolle teorian niksin takaa. Miehen teorian mukaan ennen tölkin avaamista mikroskooppiset kaasukuplat kiinnittyvät tölkin sisäpinnalle prosessissa, jota kutsutaan nukleaatioksi. Kun tölkki avataan, kuplien koko kasvaa hiilidioksidin liukoisuuden vähenemisen seurauksena.
– Kun nämä kuplat saavuttavat tietyn koon, ne irtoavat tölkin sisäpuolelta ja nousevat tölkin yläosaan siirtäen nestettä pois tieltään, Hamlett selittää, miksi tölkin avaaminen saa aikaan kuohua.
Avaamattoman tölkin naputtelu vapauttaa kuplat tölkin reunoilta kellumaan nesteen pinnalle. Kun tölkki avataan, pintaan nousseet kuplat pääsevät laajenevat ilman, että niiden tarvitsee raivata tiensä nesteen läpi. Näin ollen juoma todennäköisesti kuohuu vähemmän, kuin ilman naputtelua.
Tölkin naputtelusta voi siis olla hyötyä, mutta se ei kuitenkaan takaa sataprosenttisesti sitä, etteikö juomasi voisi kuohua yli.
Lähteet: TheConversation, TheSun
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa