”Enemmän pitäisi olla huolissaan sekaruokavaliosta” – voiko kasvisruoalla pärjätä? 

tofu
Shutterstock

Voiko kasvisruoalla pärjätä ja pysyä terveenä? Entä onko lasten saatava lihaa?

Kasvissyönti kuumentaa tunteita keskustelupalstoilla ja puhuttaa ehkä enemmän kuin koskaan. Osa on innoissaan kasvissyönnistä, toiset pelkäävät kasvisruokavalioon liittyvän terveysriskejä. Pärjääkö pelkällä kasvisruolla, vai tarvitseeko ihminen lihaa? Aihetta pohdittiin Kuluttajaliiton, Motivan ja Luonnonvarakeskuksen järjestämässä Saako tätä syödä -seminaarissa.

– Ajatus siitä, että kasvisruokavalio olisi terveydelle haitallinen ei saa juuri mitään tukea tutkimuksissa. On erittäin vähän näyttöä, että kasvisruokavaliosta olisi minkään valtakunnan haittoja. Kasvissyöjät ovat erittäin terveitä ja terveys näyttää ulottuvan hyvinkin nuoriin ihmisiin, kertoi ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta. 

– On paradoksaalista, että ihmiset ovat hirveän huolissaan pienten lasten kasvisruokavalioista, kun todellisuudessa pitäisi olla huolissaan sekaruokavaliosta. On ihan ok, että lapsia viedään Mäkkäriin, mutta ei ole ok, että lapsi noudattaa kasvisruokavaliota. 

Fogelholm muistutti, että kasvisruokavalio vaatii noudattajaltaan erityistä tarkkaavaisuutta, mutta useimmiten kasvisyöjät ovatkin motivoituneita tarkkailemaan omaa ruokavaliotaan.

Kasvisruokavaliolla pärjää mainiosti, mutta B12-vitamiinilisää on syötävä, jos noudattaa vegaanista ruokavaliota. Myös D-vitamiinilisää on Fogelholmin mukaan hyvä käyttää. 

Mietitkö vielä, mitä tänään syötäisiin?


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!