Mainos

Ei tule ihan joka pizzeriassa vastaan! Joelin ja Stephenin legendaarinen pizzapalaniksi on kokeilemisen arvoinen

Pizzan jakaminen tasakokoisiin paloihin voi olla yllättävän tarkkaa puuhaa – ainakin, jos hommaan värvätään matemaatikot.

Videolla kerrotaan Classic Pizzan suosituimmasta pizzasta.

Kun pizzan jakaa ystävien kesken, on todennäköistä, että joku porukasta saa aina hieman enemmän kuin toinen. Usein pizza veistellään palasiksi sen kummempaa miettimättä, jolloin pizzapalat ovat hieman eri kokoisia. Nälkäisenä muita pienemmän pizzapalan saaminen voi harmittaa.

Onneksi matemaatikot Joel Haddley ja Stephen Worsley ovat aikanaan keksineet keinon jakaa pizzan tismalleen tasakokoisiin paloihin, brittilehdet ja kertovat.

Täydellinen tapa jakaa pizza

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Lehdet nostavat esiin vuonna 2016 Liverpoolin yliopistossa toteutetun pienimuotoisen tutkimuksen, jossa Haddley ja Worsley selvittivät parhaan tavan pizzan tasaiseen jakamiseen. Matemaatikkokaksikko keksi lopulta leikkaustekniikan, jolla pyöreästä pizzasta saa 12 täydellisen tasakokoista palaa – olettaen siis, että pizzakin on täysin pyöreä.

Kuvio näyttää periaatteessa yksinkertaiselta, mutta sen leikkaaminen vaatii harjoittelua. Ensin pizzan keskeltä veistellään kuusi aaltomaista kuviota kohti pizzan reunoja niin, että muodostuu kuusi aaltoilevaa palaa. Tämän jälkeen muodostuneet palat leikataan vielä kahteen osaan.

Alla olevalla videolla näytetään, miten pizza leikataan tasaisiin osiin oikein:

Lähteet:  , 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja