Ei tule ihan joka pizzeriassa vastaan! Joelin ja Stephenin legendaarinen pizzapalaniksi on kokeilemisen arvoinen
Pizzan jakaminen tasakokoisiin paloihin voi olla yllättävän tarkkaa puuhaa – ainakin, jos hommaan värvätään matemaatikot.
Videolla kerrotaan Classic Pizzan suosituimmasta pizzasta.
Kun pizzan jakaa ystävien kesken, on todennäköistä, että joku porukasta saa aina hieman enemmän kuin toinen. Usein pizza veistellään palasiksi sen kummempaa miettimättä, jolloin pizzapalat ovat hieman eri kokoisia. Nälkäisenä muita pienemmän pizzapalan saaminen voi harmittaa.
Onneksi matemaatikot Joel Haddley ja Stephen Worsley ovat aikanaan keksineet keinon jakaa pizzan tismalleen tasakokoisiin paloihin, brittilehdet ja kertovat.
Täydellinen tapa jakaa pizza
Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Lehdet nostavat esiin vuonna 2016 Liverpoolin yliopistossa toteutetun pienimuotoisen tutkimuksen, jossa Haddley ja Worsley selvittivät parhaan tavan pizzan tasaiseen jakamiseen. Matemaatikkokaksikko keksi lopulta leikkaustekniikan, jolla pyöreästä pizzasta saa 12 täydellisen tasakokoista palaa – olettaen siis, että pizzakin on täysin pyöreä.
Kuvio näyttää periaatteessa yksinkertaiselta, mutta sen leikkaaminen vaatii harjoittelua. Ensin pizzan keskeltä veistellään kuusi aaltomaista kuviota kohti pizzan reunoja niin, että muodostuu kuusi aaltoilevaa palaa. Tämän jälkeen muodostuneet palat leikataan vielä kahteen osaan.
Alla olevalla videolla näytetään, miten pizza leikataan tasaisiin osiin oikein:
Lähteet: ,
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa