Cocktaileja kotiovelle – alkoholijuomien kotiinkuljetuspalvelu baareille ja ravintoloille sallittiin poikkeuksellisesti Australiassa: "Olemme valmiita joustamaan, jotta yritykset selviävät"

Viini kotiinkuljetus
Shutterstock

Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltio on sallinut alkoholijuomien, kuten viinien ja cocktailien ulosmyynniin kotiinkuljetuspalveluna poikkeusolosuhteissa pienille ravintoloille ja baareille. Asiasta uutistoi australialainen uutissivusto News.com.au. 

Australian Uudessa Etelä-Walesissa päädyttiin tilapäiseen alkoholilainsäädäntöjen hölläämiseen, kun maassa jouduttiin sulkemaan ravintolat ja baarit koronavirusepidemian vuoksi. Paikalliset viranomaiset ilmoittivat maanantaina, että kaikkien ei-välttämättömien yritysten on suljettava ovensa, jotta sosiaalinen eristäytyminen toteutuu ja virusepidemia saadaan hallintaan.Päätös oli monille paikallisille ravintola- ja palvelualan yrityksille musertava ja moni ravintola ilmoittikin sulkevansa ovensa kokonaan, vaikka take away -toimintaa olisi vielä voinut jatkaa. 

Uusi Etelä-Wales on Australian suurin osavaltio asukasluvultaan. Osavaltion pääkaupunki on Sydney, joka on väkiluvultaan koko Australian suurin kaupunki.

Alan lainsäädännöistä vastaava australialaisministeri Victor Dominello allekirjoitti tiistaina tilapäisen helpotuksen säännöksiin koskien paikallisia pieniä baareja, mikropanimoita, ravintoloita ja kahviloita. Lakimuutoksen ansiosta nämä yritykset voivat nyt toimittaa esimerkiksi cocktaileja ja viiniä ihmisten kotioville. Anniskelua valvoo paikalliset viranomaiset ja toiminta edellyttää samanlaista vastuullisuutta kuin normaalissa yritystoiminnassakin. Alkoholia ei saa siis myydä alle18-vuotiaille tai päihtyneille henkilöille.

Jos kuva ei näy, katso se täältä. 

– Kyseessä ovat poikkeukselliset olosuhteet, jotka aiheuttavat merkittäviä vaikutuksia yrityksille, joiden toimintaa valvomme. Olemme valmiita joustamaan tässä pandemiatilanteessa, jotta yritykset selviävät tästä, paikallinen alkoholi- ja uhkapeliviranomainen tiedotti tiistaina.  

News.com.au -uutissivuston mukaan monet Sydneyssa sijaitsevat ravintolat ovat jo ilmoittaneet aloittavansa välittömästi juomien kotiinkuljetuspalvelun ruoan ja naposteltavien ohella. 

Voisiko onnistua myös Suomessa?

Suomessa keskustapuolue on jo väläytellyt mahdollisuutta sallia ravintoloille poikkeusolosuhteissa alkoholin ulosmyyntioikeus. Mitään virallisia päätöksiä ei kuitenkaan ainakaan vielä ole tehty.

Iltasanomien sunnuntaisten tietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä on pohdittu mallia, jossa ravintoloiden aukioloa rajoitettaisiin, mutta ravintoloista voisi myydä koteihin ruokaa ja juomaa alkoholin ulosmyyntiluvalla.

– On kaikkien etu, että ihmiset söisivät ja joisivat kotonaan, Iltasanomille perusteltiin ajatusta.


***

Miten koronakriisi vaikuttaa juoma-alaan Suomessa? Katso videolta Helsinki Distilling Companyn Kai Kilpisen haastattelu:

2:26

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja