Barista paljastaa helpot niksit kotikeittiöön: Näin teet kahvinjuonnista upean elämyksen
Kahviloista tuttu näky luonnistuu myös kotioloissa ilman ammattitason laitteita, kunhan käyttää vähän luovuutta.
Vaikka se ei kahvin makuun vaikutakaan, latte art on näyttävä lisä juomaan. Latte artilla viitataan kuvioihin, joita baristat tekevät kahvilassa espressopohjaisten juomien pinnalle.
Nespresson barista Guillaume Macquart näyttää pääkuvan videolla, miten saat kotioloissa tehtyä vaikutuksen tuttuihisi koristeluilla kahviannoksilla.
Kuviointi helpompaa suklaakastikkeella
Macquartin mukaan latte art -kuvioiden tekeminen kahvijuomien päälle kotioloissa on huomattavasti helpompaa, jos kuviointiin käyttää esimerkiksi suklaakastiketta, eikä yritä tehdä kuvioita pelkästä maitovaahdosta. Maitovaahdon käyttäminen kuvioinnissa vaatii hieman enemmän tekniikkaa ja ammattitasoisen vaahdottimen.
Kuvioinnissa oleellista on, että kastikkeen saa pursotettua maitovaahdon päälle ohuena nauhana, jolloin se ei ole liian painavaa ja uppoa vaahdon joukkoon.
Latte artin tekijältä vaaditaan joka tapauksessa melko tarkkaa otetta, sillä työmaa on suhteellisen pieni. Onneksi kuviot saattavat näyttää tyylikkäiltä, vaikka ne menisivätkin ”pieleen”. Maku on joka tapauksessa taatusti herkullinen.
Latte artin työvaiheet
Ensimmäiseksi kahvikupin pohjalle tulee luonnollisesti itse kahvi. Macquart laskee kupin pohjalle espresson ja vaahdottaa samalla kannussa maitoa.
Teräskannua, jossa vaahdotettu maito on, kopautetaan pöytää vasten muutaman kerran, jotta vaahdosta häviäisi ylimääräiset ilmakuplat.
Maitovaahtoa valutetaan espresson päälle sen verran, että kahvikuppi täyttyy.
Maitovaahtokerroksen päälle Macquart pursottaa ohuita vetoja suklaakastiketta. Kastike jää vaahdon pinnalle, mistä siitä on helppoa esimerkiksi teräväkärkisellä varrastikulla tai vastaavalla muotoilla erilaisia kuvioita.
Videolla näkyy kaikkiaan kolme erilaista tapaa tehdä kuvioita, mutta omaakaan luovuutta ei kannata rajoittaa, vaan kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia kuviointityylejä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta