Auringonpolttama saattaakin olla "Margarita-ihottumaa"– rakkulat vaanivat drinkin ystäviä kesäisin

shutterstock_571725133
Shutterstock

Auringon valo yhdessä tiettyjen kasvien kemikaalien kanssa voi aiheuttaa ihottumaa, fytofodermatiittia. Rakkulaista ihottumaa kutsutaan myös "Margarita-ihottumaksi" tai "Margaritan polttamaksi", sillä suosittu alkoholijuoma voi laukaista ikävän reaktion, jota luullaan usein auringonpolttamaksi

Margaritojen täyteisen aurinkoisen illan jälkeen hipiälle saattaa nousta rakkulaista ihottumaa. Kyse ei välttämättä ole auringonpolttamasta, vaan ihon reaktiosta auringon ultraviolettisäteilyn sekä limen yhdistelmään.

Margaritassa käytettävä limetti sisältää runsaasti furanokumariinia, jotka ovat kasvien tuottamia kemikaaleja. Yhdessä auringon ultraviolettisäteilyn kanssa kemikaali tuhoaa ihon pintakerroksen soluja aiheuttaen rakkulaista ihottumaa, fytofodermatiittia.

Jos siis Margaritaa läikkyy iholle aurinkoisena päivänä, seuraavat päivät saattavat mennä kipuilun merkeissä. Reaktio vaihtelee ihmisestä toiseen. Lopputuloksena voi olla suuria rakkuloita, punaisuutta ja kipua, listaa Prevention.

Limen lisäksi samanlaisen reaktion voivat aiheuttaa ruokakasveista esimerkiksi persilja, selleri, palsternakka ja porkkana.

Aika auttaa


Reaktio alkaa juosteisena punoituksena. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Muutamassa päivässä iholle nousevat rakkulat. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Fytofotodermatiitissa, tai Margarita-ihottumassa, iho alkaa tyypillisesti punoittaa aurinkoaltistuksen jälkeisenä päivänä, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Rakkulat kehittyvät 1–3 päivän kuluessa. Iho-oireet parantuvat 2–4 viikossa. Jälkeensä reaktio voi jättää tumman pigmentin, joka vaalentuu muutamassa vuodessa.

Margarita-ihottuma sekoitetaan usein auringonpolttamaan, kertoo Prevention-sivuston haastatteleman ihotautilääkäri. Äkillisesti nousseet rakkulat olisi hyvä näyttää lääkärille, jos niiden aiheuttaja on epävarma, Terveyskirjasto neuvoo.

Ihottumaa hoidetaan hydrokortisonivoiteella ja kosteilla kääreillä. Kipua voi helpottaa esimerkiksi aspiriinilla tai ibuprofeenilla. Rakkuloita ei tule nyppiä eikä ihoa kuoria. Lisäksi rakkulainen iho tulee suojata auringolta.

Vältä Margarita-ihottuma

Margarita-ihottumaa voi puolestaan välttää tunnistamalla sen aiheuttajat sekä välttelemällä joutumasta kosketuksiin niiden kanssa käyttämällä ruoanlaitossa käsineitä.

Mikäli on koskenut esimerkiski limeen, kannattaa kädet pestä vedellä ja saippualla. Tämä auttaa poistamaan furanokumariinia iholta. 

Ennen aurinkoon menemistä iho on syytä voidella aurinkorasvalla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja