Asiantuntija varoittaa: Älä vain juo liikaa vettä – kohtalokkaat seuraukset

vesilasi
Vesi on terveellinen janojuoma kohtuudella nautittuna. Shutterstock

Moni kantaa vesipulloa mukanaan aamusta iltaan. Jano kannattaa taltuttaa, mutta nestettä saattaa litkiä pelkän tavan takia myös liikaa.

Runsaalla veden juomisella mainostetaan olevan runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. Sen pitäisi muun muassa auttaa laihduttamisessa ja kirkastaa ihoa. Terveyttä edistävän annoksen raja on kiistelty aihe. Liika on kuitenkin liikaa.

Australialainen lääkäri ja kansallisen terveysjärjestön asiantuntija Ian Tucker kertoo Kidspot-sivustolle, ettei ole olemassa tieteellisiä todisteita siitä, että ihmisen kannattaisi juoda päivän aikana enempää nestettä kuin varsinaisen janon taltuttamiseen kuluu.

Hän korostaa, että ihmisten kannattaisi kuunnella omaa kehoaan. Tuckerin mukaan ihminen tarvitsee olosuhteista riippuen keskimäärin noin kaksi litraa vettä päivässä. Kehosta poistuu sen verran nestettä hien, virtsan ja haihtumisen mukana.

Puolet tarvittavasta nesteestä tulee monipuolisen ruuan mukana

Moni unohtaa, että myös ruoka sisältää vettä. Jos ihminen syö monipuolisesti, jopa puolet vuorokauden nestetarpeesta hoituu pelkän ruuan muodossa. Varsinaista juotavaa jää jäljelle siis noin litran verran.

– Kuumana päivänä, liikkuessa, raskaana ollessa tai imettäessä nestettä saattaa kulua totta kai enemmänkin, Tucker sanoo.

Hänen mukaansa kaikenlaiset juomat, kuten esimerkiksi kahvi ja tee, lasketaan osaksi päivittäistä nesteytystä. Alkoholi, joka toimii diureetin tavoin, eli poistaa kehosta nestettä, on ainoa poikkeus.

Tucker tyrmää myös runsaaseen veden latkimiseen liittyviä kauneususkomuksia.

– Jos ihon väri alkaa muuttua veden juomisen tuloksena, kyseessä on jo vaarallinen annos, hän sanoo.

Tuckerin mukaan ei ole pystytty todistamaan, että veden ylenpalttisesta juomisesta olisi myöskään laihduttajille erityistä hyötyä.

Ihminen voi juoda vedelläkin itsensä hengiltä

Ääritapauksessa veden juomisella voi olla hengenvaarallisiakin vaikutuksia. Jos ihminen juo lyhyessä ajassa litrakaupalla nestettä, kehon suolatasapaino vaarantuu, aivot turpoavat, sydän rasittuu ja erilaisten kohtauksien riski kasvaa.

Esimerkiksi nuorison suosima villitys ”vesipokeri” eli suurien vesimäärien juominen mahdollisimman nopeasti on erittäin vaarallista touhua. Kehon laimentuessa olo alkaa tuntua kevyeltä ja tila muistuttaa hieman humalaa. Pahimmillaan ylinesteytys voi johtaa kuitenkin kuolemaan.

Lähde: Kidspot

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja