Asiantuntija kyseenalaistaa suositun treenijuoman terveysvaikutukset: "Vahinkoa voi syntyä"

Näin teet maistuvan munakahvin kotona 0:47 Näin teet maistuvan munakahvin kotona

Vaikka vitamiineja, BCAA-aminohappoja ja kofeiinia sisältävä energiajuoma Nocco on noussut suosituksi juomaksi etenkin kuntoilijoiden keskuudessa, asiantuntija haluaa nyt kyseenalaistaa juoman terveyshyödyt. 

Poimi videolta talteen ohje proteiinipitoisen aamujuoman valmistukseen. 

Norjalaisessa Matkontrollen-ohjelmassa asiantuntijat kritisoivat Pohjoismaissa suosioon nousseen Nocco-juoman kofeiinipitoisuutta, mutta myös sen luvattujen terveyshyötyjen todenperäisyyttä. 

Kyseisen energiajuoman luvataan sisältävän lihasten kannalta tärkeitä aminohappoja, mutta ohjelmassa vierailleen personal trainer Martin Norumin mukaan Nocco ei ole välttämätön tuote, sillä samoja aminohappoja saa hyvin myös tavallisesta ruoasta. 

Myös tuoreet BCAA-aminohappoja koskevat tutkimukset tukevat asiantuntijan näkemystä kyseisten aminohappojen merkityksestä lihasten rakentamisen kannalta. 

Kofeiini haitallista etenkin lapsille ja nuorille

Aminohappoihin liittyvien väärien mielikuvien lisäksi asiantuntijoiden suurin huolenaihe koskee Nocco-juoman korkeaa kofeiinipitoisuutta.

Tölkillinen Noccoa sisältää 180 milligrammaa kofeiinia, eli noin kahden kahvikupillisen verran. Määrä on jopa kaksinkertainen 250 millilitran Red Bull -tölkkiin verrattua.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, millaisia vaikutuksia korkealla kofeiinipitoisuudella on lapsille ja nuorille, joiden keskuudessa juoman suosio kasvaa koko ajan. 

– Vahinkoa voi syntyä, jos energiajuomia nauttii kahvin lisäksi. Ihmisten tulisikin kiinnittää huomiota siihen, ettei energiajuomia tule nautittua liikaa, Norum sanoo.

Valmistajan mukaan kofeiini ei tuota ongelmia

Noccon viestintäpäällikkö Mikael Lindgrenin mukaan tuotteet ovat EU:n elintarvikelainsäädännön sekä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n ohjeiden mukaisia. Lindgrenin mukaan Nocco on juoma, joka on selkeästi suunnattu aktiivisille aikuisille, ei lapsille tai nuorille.

Kofeiinimäärien vaarallisuutta Lindgren pitää liioiteltuna, sillä EFSA pitää turvallisena jopa 200 milligrammaa kofeiinia annosta kohden.

– Suositustemme mukaisesti kahden päivittäisen tölkin nauttiminen ei tuota ongelmia kofeiinin tai vitamiininen suhteen, Lindgren kertoo.

Lähde: Expressen  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat