Asiantuntija kehottaa panostamaan viiniostoksiin muutaman euron lisää – mutta "kyykkyviineillekin" on oma aikansa ja paikkansa

shutterstock_604419347
Sellainen viini on hyvää, joka maistuu itsestä hyvältä. Shutterstock

Makuasiat ovat nimenomaan kiinni jokaisen ihmisen omista mieltymyksistä. Näkemykset eroavat ja viinit jakavat ihmisten mielipiteitä. Sommelierin mukaan jokaisen tulisi rohkeasti uskaltaa seurassakin nauttia sellaisia viinejä, joista itse oikeasti pitää.

Kysyimme pitkänlinjan sommelier Ilkka Piipariselta, kuinka tarkkaan ihmisten tulisi seurata viinin nauttimiseen liittyviä etikettejä ja löytyykö Alkon alimmalta hyllyltä mitään ostamisen arvoista.

Jokainen on oma viiniasiantuntijansa

Piiparinen toistaa pitkään tuntemansa viinintekijä Juha Berglundin sanoja siitä, että jokaisen tulisi nauttia sellaisia viinejä, jotka itsestään maistuvat hyvältä. Berglund on myös sanonut, että jokainen on oma viiniasiantuntijansa.

– Viinistä ei tulisi nauttia minkään etiketin vuoksi, vaan jotta elämä maistuisi vähän paremmalta ja olisi hauskempaa, Piiparinen toteaa.

Sommelier Samuil Angelov kertoo alla olevalla videolla viinitrendeistä. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Viinitrendit: Bordeaux on klassikko, joka kestää 8:04

Sommelier kehottaa ihmisiä panostamaan seuraavaan viiniostokseensa aina muutaman euroa enemmän kuin yleensä.

– Silloin alkaa pikku hiljaa huomata, että mikä valtava kirjo eri hintaluokissa laatujen suhteen on ja paljonko kannattaa maksaa sellaisesta viinistä, joka maistuu itsestä hyvältä, Piiparinen toteaa.

Erilaisille viineille on oma aikansa ja paikkansa

Piiparisen mukaan viinivalinnat ovat aina tilannekohtaisia. Niin sanotuille ”kyykkyviineillekin” on oma aikansa ja paikkansa.

– Kyllä minäkin kyykkäsin tässä viikko sitten, kun tein punaviinikastiketta, eikä rahaa kalliimpaan viiniin ollut. Ostin tuttua portugalilaista viiniä, joka maksoi 7,49 euroa. Se oli siihen tarkoitukseen aivan loistava, Piiparinen totetaa.

Piiparisen mukaan alahyllyiltäkin löytyy hyviä viinejä, mutta silloin odotustenkin pitää olla kohtuullisia.

– On aikoja sille 7,49 euroa maksavalle viinipullolle ja on aikoja vuoden -45 vuosikerralle St. Estephin punaviiniä, jonka koin taannoin yhdessä vanhojen kaverien kanssa, silloin aivan uskomattoman maukkaan ja murean lankkupihvin kera, Piiparinen summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.