Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Annin testissä selvisi paras kikka rapeisiin ranskalaisiin uunissa

1:26Kesän perunahitti? Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunatKATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat!
Julkaistu 04.10.2022 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokatoimittaja testasi, miten uunissa saa valmistettua parhaat, rapeat ranskanperunat.

The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Ann Taylor Pittman tunnustautuu todelliseksi ranskanperunafaniksi.

– En ollut koskaan syönyt ranskalaisia, joista en olisi pitänyt…kunnes tein kotona uunissa ranskanperunoita, jotka epäonnistuivat. Niitä on hankalampi valmistaa kuin rasvaan upotettuja ranskiksia, ruokatoimittaja kirjoittaa.

Annin mukaan uunissa valmistetuista ranskanperunoista tulee helposti vetisiä, liian palaneita tai liian kuivia. Niinpä Ann päätti selvittää parhaan tavan uuniranskisten valmistamiseen.

– Löysin netistä seitsemän mielenkiintoista ja hyvin erilaista tapaa, joita päätin kokeilla. Mikä niistä olikaan paras?

Lue myös: Ranskalaiset airfryerissa nopeasti ja helposti: "Tämä on tärkeää, jos haluat rapeita ranskanperunoita"

Yksi metodi nousi yli muiden

ranskalaiset
Yksi metodi uuniranskalaisiin nousi yli muiden.Shutterstock

Annin testin perusteella rapeita uuniranskalaisia saa valmistettua usealla eri tavalla, mutta yksi metodi nousi yli muiden. Ensin tikuiksi leikatut perunat keitetään suolatussa, hapotetussa vedessä, kunnes ne paistetaan vielä uunissa.

– Valmistan ranskikset tästä lähtien aina tällä tavalla. 

Testissään Ann käytti jauhoisia russet-perunoita, joita ei Suomessa ole juurikaan saatavilla tuoreina. Kyseessä on jauhoinen, ruskeakuorinen peruna. Russet-perunoiden sijaan voi Suomessa käyttää esimerkiksi rosamundaa tai puikulaa.

Ranskalaisten valmistus aloitetaan uunin ja uunipellin esilämmittämisellä. Laita siis pelti uuniin ja uuni lämpiämään noin 220 asteeseen. Sitten perunat pestään, tarvittaessa myös harjataan, ja leikataan kuorineen tikuiksi. Perunatikkuja keitetään muutama minuutti isossa kattilassa vedessä, jonka joukkoon on lisätty siideriviinietikkaa ja suolaa.

Tämän jälkeen potut kuivataan esimerkiksi talouspaperilla ja sen jälkeen öljytään ja maustetaan. Lopuksi ranskalaiset paistuvat vielä uunissa noin 40 minuuttia. Ne kannattaa kääntää puolessa välissä paistoa.

Vastustamattoman rapsakka lopputulos

Annin mukaan lopputulos oli kympin suorituksen arvoinen.

– Jokaisesta ranskalaisesta tuli mahtavan rapeita. Ne olivat ulkoa vastustamattoman rapsakoita ja sisältä kuin untuvaisia. Perunat paistuivat myös tasaisesti.

Annin mukaan perunoiden pieni esikeittäminen takaa parhaan lopputuloksen. Alkuperäisessä Eating Well -sivuston reseptissä kerrotaan veteen lisätyn suolan poistavan potuista ylimääräistä kosteutta samalla, kun viinietikka vahvistaa perunoiden ulkokuorta ja pitää ne muodossaan.

– Minä uskon tähän, Ann kirjoittaa.

Lue myös: Tuunaa pakasteranskalaiset helpolla "Mäkkäri-niksillä" – välittömästi herkullisempi lopputulos

Katso myös video: Lyttypotut eli litistetyt perunat on superherkullinen lisuke

1:17Lyttypotut eli litistetyt perunat: Kesän herkullisin lisukeTestaa lyttypotut!

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Ranskalaiset airfryerissa nopeasti ja helposti: "Tämä on tärkeää, jos haluat rapeita ranskanperunoita"Voiko perunan kypsentää mikrossa, jos on kiire? Paistetuista perunoista tuli nettisensaatio – opiskelijapoika käytti äitinsä niksiä hittipottuihin: "Loistava tapa saada perunoista ekstrarapeita"Ruokatoimittaja testasi: Näin saat halvoista pakasteranskalaisista järjettömän hyviä todella helpostiTomin "seitsemän minuutin sekoitus" on salaisuus ylivoimaisiin paistettuihin perunoihin – kokki paljastaa simppelin tekniikkansaTaas on helppo niksi jaossa paistettuihin perunoihin: Isabellan potut ovat silminnähden täydellisiä – tässäkö niiden salaisuus?
PerunaRuokaRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä