Annin testissä selvisi paras kikka rapeisiin ranskalaisiin uunissa

1:26 Kesän perunahitti? Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat
KATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuvat helpot ja maukkaat haitariperunat!

Ruokatoimittaja testasi, miten uunissa saa valmistettua parhaat, rapeat ranskanperunat.

The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Ann Taylor Pittman tunnustautuu todelliseksi ranskanperunafaniksi.

– En ollut koskaan syönyt ranskalaisia, joista en olisi pitänyt…kunnes tein kotona uunissa ranskanperunoita, jotka epäonnistuivat. Niitä on hankalampi valmistaa kuin rasvaan upotettuja ranskiksia, ruokatoimittaja kirjoittaa.

Annin mukaan uunissa valmistetuista ranskanperunoista tulee helposti vetisiä, liian palaneita tai liian kuivia. Niinpä Ann päätti selvittää parhaan tavan uuniranskisten valmistamiseen.

– Löysin netistä seitsemän mielenkiintoista ja hyvin erilaista tapaa, joita päätin kokeilla. Mikä niistä olikaan paras?

Yksi metodi nousi yli muiden

Annin testin perusteella rapeita uuniranskalaisia saa valmistettua usealla eri tavalla, mutta yksi metodi nousi yli muiden. Ensin tikuiksi leikatut perunat keitetään suolatussa, hapotetussa vedessä, kunnes ne paistetaan vielä uunissa.

– Valmistan ranskikset tästä lähtien aina tällä tavalla. 

Testissään Ann käytti jauhoisia russet-perunoita, joita ei Suomessa ole juurikaan saatavilla tuoreina. Kyseessä on jauhoinen, ruskeakuorinen peruna. Russet-perunoiden sijaan voi Suomessa käyttää esimerkiksi rosamundaa tai puikulaa.

Ranskalaisten valmistus aloitetaan uunin ja uunipellin esilämmittämisellä. Laita siis pelti uuniin ja uuni lämpiämään noin 220 asteeseen. Sitten perunat pestään, tarvittaessa myös harjataan, ja leikataan kuorineen tikuiksi. Perunatikkuja keitetään muutama minuutti isossa kattilassa vedessä, jonka joukkoon on lisätty siideriviinietikkaa ja suolaa.

Tämän jälkeen potut kuivataan esimerkiksi talouspaperilla ja sen jälkeen öljytään ja maustetaan. Lopuksi ranskalaiset paistuvat vielä uunissa noin 40 minuuttia. Ne kannattaa kääntää puolessa välissä paistoa.

Vastustamattoman rapsakka lopputulos

Annin mukaan lopputulos oli kympin suorituksen arvoinen.

– Jokaisesta ranskalaisesta tuli mahtavan rapeita. Ne olivat ulkoa vastustamattoman rapsakoita ja sisältä kuin untuvaisia. Perunat paistuivat myös tasaisesti.

Annin mukaan perunoiden pieni esikeittäminen takaa parhaan lopputuloksen. Alkuperäisessä Eating Well -sivuston reseptissä kerrotaan veteen lisätyn suolan poistavan potuista ylimääräistä kosteutta samalla, kun viinietikka vahvistaa perunoiden ulkokuorta ja pitää ne muodossaan.

– Minä uskon tähän, Ann kirjoittaa.

Katso myös video: Lyttypotut eli litistetyt perunat on superherkullinen lisuke

1:17
Testaa lyttypotut!

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja