10:35

Ammattilainen paljastaa: Jos haluat oikeasti hyvän ja laadukkaan grillin, tämän verran sinun täytyy siitä minimissään maksaa

Grillikausi on alkanut

Grillikaupoilla on syytä huomioida omat ruoanlaittotarpeet ja ajankäyttö sekä panostaa laatuun. Hankittua grilliä kannattaa muistaa huoltaa säännöllisesti, jotta sen käyttöikä pitenee.

Huomenta Suomi Extrassa keskusteltiin grillityyppien eroista ja perinteisimmistä virheistä, joita suomalaiset tekevät grillatessaan. Koko keskustelun voit katsoa pääkuvan videolta.

Suomen myydyin grillityyppi on kaasugrilli, jonka suosio perustuu kaasun nopeuteen ja tehokkuuteen, kertoo Raision Kuninkojan K-Raudan myyjä Tero Trober.

Sekä Trober että grillausguru Marko "Poppamies" Suksi tunnustautuivat kuitenkin pallogrillin ystäviksi.

– Hiilillä saat enemmän makua ruokaan. Varsinkin jos haluaa tehdä pidempiä kypsennyksiä, niin hiilillä saa mehevämmän ja maukkaamman lopputuloksen. Yksi trendeistä on amerikkalaistyylinen low & slow -valmistus, eli ruoka tehdään matalassa lämpötilassa savustamalla. Tähän hiiligrilli sopii huomattavasti paremmin.

Miten valita sopiva grilli

Grillikaupoilla on ensisijaista pohtia, mitä itse hakee grillaamiselta, monelleko grillillä tehdään ruokaa ja kuinka aktiivinen ylipäätään on ruoanlaitossa. Hiiligrillin kanssa ruoanlaittoon tarvitsee hieman enemmän aikaa, kun taas kaasugrillillä ruoan saa nopeammin valmiiksi.

– Jo olet ajatukselta sellainen, että ruoan pitää olla valmista kun tulee nälkä, niin ota silloin kaasugrilli. Se on vähän kuin sähkölämmitteinen kiuas: napista päälle ja se on hetken päästä lämmin, Trober sanoo.

Suksi kertoo suosivansa kaasugrilleissä vahvaa valurautaista ritilää ja pientä parilaa, joka varaa hyvin lämpöä ja ruskistaa ruoan. Jos tahtoo opetella erilaisia grillaustekniikoita, niin hiiligrillit ovat monipuolisempia.

Troberin mukaan uuden grillin hankintaan kannattaa investoida minimissään 500–600 euroa. Tällöin grilli on todennäköisimmin laadukas, siihen saa takuun ja tarvittaessa varaosiakin.

Kotigrillaajaan perusmokat

Grilli lämpenee helposti liian kuumaksi, jolloin ruoka päätyy enemminkin palamaan karrelle, kuin kypsymään meheväksi.

– Aina ei ole tarkoitus grillata täysillä. Jos tekee hiillosta, niin ei kannata laittaa grilliä täyteen hiiliä ja sytyttää niitä hehkumaan 500–600 asteeseen, jolloin poltat kaiken ruoan. Tee grilliin eri lämpöalueita ja tutustu niihin raaka-aineisiin, joita aiot grillata, Suksi neuvoo.

Ruoanlaitossa myös välineiden huoltaminen on tärkeää, mutta grillin puhdistaminen unohtuu monelta.

– Grillin huolto on äärimmäisen tärkeää. Se vaikuttaa ruoan makuun, lämmön tasaisuuteen ja koko viihtyvyyteen, Trober toteaa.

Etenkin kaasugrillin puhdistus ja rasvapellin tyhjentäminen on tärkeää jo paloturvallisuuden vuoksi. Grillin vieressä voi Troberin mukaan hyvin pitää sammutinta tai sammutuspeitettä, jos rasvapalon vaara on olemassa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja