Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ammattilainen paljastaa: Jos haluat oikeasti hyvän ja laadukkaan grillin, tämän verran sinun täytyy siitä minimissään maksaa

10:35Grillikausi on alkanut – asiantuntijat antavat ohjeet kesän grillihetkiinGrillikausi on alkanut
Julkaistu 04.06.2019 17:05

Emmi Niiniaho

Grillikaupoilla on syytä huomioida omat ruoanlaittotarpeet ja ajankäyttö sekä panostaa laatuun. Hankittua grilliä kannattaa muistaa huoltaa säännöllisesti, jotta sen käyttöikä pitenee.

Huomenta Suomi Extrassa keskusteltiin grillityyppien eroista ja perinteisimmistä virheistä, joita suomalaiset tekevät grillatessaan. Koko keskustelun voit katsoa pääkuvan videolta.

Suomen myydyin grillityyppi on kaasugrilli, jonka suosio perustuu kaasun nopeuteen ja tehokkuuteen, kertoo Raision Kuninkojan K-Raudan myyjä Tero Trober.

Sekä Trober että grillausguru Marko "Poppamies" Suksi tunnustautuivat kuitenkin pallogrillin ystäviksi.

– Hiilillä saat enemmän makua ruokaan. Varsinkin jos haluaa tehdä pidempiä kypsennyksiä, niin hiilillä saa mehevämmän ja maukkaamman lopputuloksen. Yksi trendeistä on amerikkalaistyylinen low & slow -valmistus, eli ruoka tehdään matalassa lämpötilassa savustamalla. Tähän hiiligrilli sopii huomattavasti paremmin.

Miten valita sopiva grilli

Grillikaupoilla on ensisijaista pohtia, mitä itse hakee grillaamiselta, monelleko grillillä tehdään ruokaa ja kuinka aktiivinen ylipäätään on ruoanlaitossa. Hiiligrillin kanssa ruoanlaittoon tarvitsee hieman enemmän aikaa, kun taas kaasugrillillä ruoan saa nopeammin valmiiksi.

– Jo olet ajatukselta sellainen, että ruoan pitää olla valmista kun tulee nälkä, niin ota silloin kaasugrilli. Se on vähän kuin sähkölämmitteinen kiuas: napista päälle ja se on hetken päästä lämmin, Trober sanoo.

grillaamo,-kaasugrilli,-ruokaKaasugrilli sopii varsinkin niille, jotka eivät jaksa odottaa pitkiä aikoja ruoan valmistumista.Shutterstock

Suksi kertoo suosivansa kaasugrilleissä vahvaa valurautaista ritilää ja pientä parilaa, joka varaa hyvin lämpöä ja ruskistaa ruoan. Jos tahtoo opetella erilaisia grillaustekniikoita, niin hiiligrillit ovat monipuolisempia.

Troberin mukaan uuden grillin hankintaan kannattaa investoida minimissään 500–600 euroa. Tällöin grilli on todennäköisimmin laadukas, siihen saa takuun ja tarvittaessa varaosiakin.

Kotigrillaajaan perusmokat

Grilli lämpenee helposti liian kuumaksi, jolloin ruoka päätyy enemminkin palamaan karrelle, kuin kypsymään meheväksi.

– Aina ei ole tarkoitus grillata täysillä. Jos tekee hiillosta, niin ei kannata laittaa grilliä täyteen hiiliä ja sytyttää niitä hehkumaan 500–600 asteeseen, jolloin poltat kaiken ruoan. Tee grilliin eri lämpöalueita ja tutustu niihin raaka-aineisiin, joita aiot grillata, Suksi neuvoo.

hiillos

Ruoanlaitossa myös välineiden huoltaminen on tärkeää, mutta grillin puhdistaminen unohtuu monelta.

– Grillin huolto on äärimmäisen tärkeää. Se vaikuttaa ruoan makuun, lämmön tasaisuuteen ja koko viihtyvyyteen, Trober toteaa.

Etenkin kaasugrillin puhdistus ja rasvapellin tyhjentäminen on tärkeää jo paloturvallisuuden vuoksi. Grillin vieressä voi Troberin mukaan hyvin pitää sammutinta tai sammutuspeitettä, jos rasvapalon vaara on olemassa. 

Lue myös: Huippukokki paljastaa parhaan grillausvinkkinsä suomalaisille: Mullistaa käsityksesi koko hommasta – "näin mehukkuus säilyy"

Lisää aiheesta:

Grilliruokaa edullisesti: Viisi vinkkiä, joilla säästät rahaa grillatessaLihajohtaja Mikon kolme tärkeintä grillausohjetta – älä ainakaan tee lihalle näin: "Lopputulos on taatusti kuiva"Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaLihajohtaja Mikko nimeää kolme tärkeintä sääntöä grillaukseen: "Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa"Sakari Kuosmanen paljastaa parhaat grillivinkkinsä: ”Pallogrillimiehet ovat kovimpia”Varovasti sytytysnesteen kanssa! Hiiligrillaajan kolme pahinta virhettä pilaavat ruoan
RuokaGrilliGrillausRuoanlaittoKesäMakuja
Tulikuuma hiillos polttaa helposti ruoan, joten grilliä ei kannata lapata täyteen hiiliä.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • Eilen17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?