Alkolta ruuhkavaroitus: Tämä päivä on kaikista pahin

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti
KATSO MYÖS: Tiesitkö? Näin viinitonkka pitää oikeasti avata.

Alkon ovi käy joulusesonkina tiuhaan tahtiin.

Alkon myynti kasvaa joulunaikaan peräti 150 prosentilla normaaliin ajanjaksoon verrattuna. Alkon mukaan sen myymälöissä arvioidaan asioivan noin 1,8 miljoonaa asiakasta jouluviikolla.

Alkon joulun aukioloajat:

  • ma 18. – to 21.12. normaali aukiolo
  • pe 22.12. normaali aukiolo
  • la 23.12. klo 9–18
  • jouluaattona su 24.12. kiinni
  • joulu- ja tapaninpäivänä (ma 25. ja ti 26.12.) kiinni

Jos haluaa välttää mahdolliset ruuhkat, on yksi päivä, jolloin asiointi kannattaa ehkä jättää väliin: Alkon mukaan vilkkain päivä tulee olemaan perjantai 22.12. Tuolloin myymälöissä saattaa Alkon arvioiden mukaan piipahtaa yli 470 000 asiakasta.

Mitä jouluna juodaan?

Suomalaiset valitsevat joulupöytäänsä perinteisesti punaviiniä. Kahdella joulunalusviikolla punaviinin kysynnän ennakoidaan olevan noin 1,8 miljoonaa litraa, kun normaalina ajankohtana kysyntä on noin 700 000 litraa. Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka kysyntä kaksinkertaistuu.

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmin mukaan myös samppanjan myynti kolminkertaistuu. Makeille jouluherkuille hyllyistä napataan seuraksi sen sijaan portviinejä, liköörejä ja sherryja. Alkumaljoiksi suomalaiset valitsevat muun muassa glögimaustettuja kuohuviinejä. 

Myös alkoholittomat vaihtoehdot menevät kaupaksi aiempaa paremmin.

Keveys mielessä niin pakkauksissa kuin juomissa

Kaiken kaikkiaan juomavalinnat ovat vuosien saatossa keventyneet. Tuhteja ja arvokkaita punaviinejä nautiskellaan ruoan sijasta vasta myöhemmin illalla hyvien juustojen seurassa.

– Kuohuviinit ja roseeviinit löytävät yhä useammin paikkansa joulupöydästä puhumattakaan oluista, joiden moninaiset tyylit toimivat hienosti joulun ruokamakujen kanssa

Alkosta muistutetaan myös eri juomapakkausten ilmastovaikutuksista. Pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella. Seuraavaksi ympäristön kannalta vastuullisempia valintoja ovat kartonkitölkki, viinipussi, alumiinitölkki, PET-muovipullo ja kevyt lasipullo.

– Myytin siitä, että lasipullo on viinille ainoa oikea pakkaus, voi unohtaa, Alkon tiedotteessa muistutetaan vielä.

Lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat