Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä ota riskiä! Neljä juomaa, joita ei koskaan kannattaisi nauttia viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen jälkeen

Shutterstock
Julkaistu 02.08.2018 06:57

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Seuraavien juomien kohdalla pakkaukseen merkittyjä päiväyksiä kannattaa todellakin noudattaa. Asiantuntijoiden mukaan vanhentuneiden tuotteiden nauttiminen ei ole riskin arvoista.

Katso videolta herkullisen raparperimehun resepti. 

Jokainen meistä on joskus juonut vanhentunutta maitoa ilman seurauksia. Vaikka monet tuotteet ovat täysin käyttökelpoisia vielä päiväyksen umpeuduttuakin, yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston elintarviketieteen professori Don Schaffnerin mukaan aivan kaikkien tuotteiden kohdalla ei kannata ottaa riskiä.

Elintarvikealan asiantuntijat listasivat Good House Keeping -sivustolle joukon juomia, joiden päiväyksiä kannatta seurata tarkkaan.  

Raakamaitotuotteet

Suurin osa kauppojen hyllyiltä löytyvistä maitotuotteista on pastöroitu. Pastöroinnin avulla elintarvikkeen säilyvyyttä ja turvallisuutta parannetaan tuhoamalla mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit, mutta käsittelemättömien raakamaitotuotteiden kohdalla tätä toimenpidettä ei suoriteta.

maitoRaakamaito tarkoittaa maitoa, jota ei ole käsitelty millään tavalla, ainoastaan jäähdytetty.Shutterstock

Raakamaitojen ei suositella juotavaksi viimeisen käyttöpäivän jälkeen, sillä pastöroimaton maito on erinomainen kasvualusta mikrobeille, ja ne kasvavat siinä hyvin jääkaappisäilytyksestä huolimatta.

E. coli -bakeeri on yleisin pastöroimattomiin juomiin liittyvä taudinaiheuttaja, mutta se ei ole suinkaan ainoa. Elintarviketutkimusinstituutin apulaispäällikkö Kathleen Glassin mukaan listerian riski on pastöroimattomassa maidossa suuri, vaikka sitä säilytettäisiinkin jääkaapissa.

100-prosenttiset kasvismehut

Hedelmämehut, kuten omena-, appelsiini- ja tomaattimehut ovat yleensä happamia. Happo suojaa elintarvikkeita taudinaiheuttajia vastaan, sillä bakteerit eivät viihdy happamassa ympäristössä. Tuoreet vihannesmehut ovat sen sijaan riskialttiimpia bakteereille, eikä niitä Glassin mukaan kannatakaan nauttia päivämäärän umpeutumisen jälkeen.

Kylmäpastöroidut mehut

Pastörointi on menetelmä, jota käytetään pidentämään myös mehujen säilyvyyttä. Huono puoli tässä menetelmässä on, että se tuhoaa samalla myös vitamiineja.

mehu vihannesmehu pullot

Jotkut valmistajat ovat ratkaisseet tämän säilyvyyteen ja ravintoaineisiin liittyvän ongelman kylmäpastöroinnin, eli HPP-menetelmän avulla. Vaikka menetelmä kuulostaa tehokkaalta, asiantuntija muistuttaa, että tämä menetelmä ei tuhoa mikrobeja yhtä hyvin kuin perinteinen pastörointi.

– Kylmäpastörointi ole aivan yhtä tehokas. Kylmäpastöroitujen mehujen säilyvyysaika on lyhyempi kuin kuumassa lämpötilassa pastöroitujen tuotteiden etenkin silloin, jos ne eivät sisällä hedelmää, Glass kertoo.

Väärässä lämpötilassa pidetyt juomat

Koska kylmäsäilytystä vaativat tuotteet menevät luonnollisesti pilalle huoneenlämmössä säilyviä tuotteita nopeammin, kannattaa lämpötilojen kanssa olla tarkkana.

Asiantuntija kertoo aina tarkastavansa kaupan maito- ja muiden kylmäosastojen laitteiden lämpötilat riskin välttämiseksi. Myös kotijääkaapin lämpötilaa kannattaa tarkkailla, sillä väärässä lämpötilassa säilyttäminen lisää bakteerien kasvua ja sa ne pilaantumaan yllättävän nopeasti. 

LUE MYÖS: Kananmunat säilyvät jopa kuukausia – kunhan et tee tätä yleistä virhettä

Lähde: Goodhousekeeping

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenÄlä koskaan syö tällaisen säilykepurkin sisältöäÄlä ikinä syö tällaisen säilykepurkin sisältöä – faktat säilykeruoastaTiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Miksi kurkku kääritään muoviin? Asiantuntija kertoo ja paljastaa, millaisia vaikutuksia pakkauksilla on vihannesten ravintoarvoihinKaurahiutaleiden päiväys meni, mutta voiko niitä vielä käyttää? "Tunnistaa karvaasta mausta"
JuomatMaitoMehutMakuja
Vihannesmehut ovat hedelmäisiä versioita riskialttiimpia niiden neutraalimman pH-tason vuoksi.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa