Älä osta kahvia mistä tahansa – nämä merkit paljastavat huonon laadun

Kahvi
Shutterstock

Kupillinen huonoa kahvia on suuri pettymys. Tiesitkö, mitkä merkit voiva paljastaa, ettei kahvilassa tarjoilla välttämättä kovinkaan laadukasta kahvia?

Opi tunnistamaan kahviloista merkit, jotka voivat kertoa siitä, ettei kuppeihin kaadeta välttämättä paikan päällä kaikkein hyvälaatuisinta kahvia.

Epäsiisti kahvikone

Barista Noora Kahila kehottaa kiinnittämään ensimmäisenä huomiota siihen, mistä kahvi tulee. Kahvikoneen kuuluu olla puhdas, eikä siinä tulisi näkyä epäsiistejä käytön jälkiä.

– Jos kahvikone näyttää epäsiistiltä, niin ei espressokaan voi olla hyvää, Kahila toteaa.

Jos kahvinpurut ovat kahvikoneen ympäristössä levällään ja maitoa tai kahvia on roiskunut ympäriinsä, olisi hälytyskellojen syytä soida. Pahimmillaan koneen sisään on kertynyt paksu kerros vanhaa kahvia. Vanha kahvi muuttuu kitkeräksi ja sen rasvat härskiintyvät.

– Kun pöydät ovat likaiset, niin keittiökin on usein likainen, asiantuntija jatkaa.

Valtavat kahvijuomat

Moni yllättyy positiivisesti, jos pöytään tuodaan kahvilassa erityisen suuri kupillinen kahvia tai kahvijuomaa. Kahila huomauttaa, että aina juoman suuri koko ei kuitenkaan ole yksinomaan positiivinen viesti keittiöstä.

– Normeja seuraten espresson koko on noin puoli desilitraa. Jos se on desilitran kokoinen, niin silloin jo yleensä yritetään peitellä jotain, tai sitten ei tiedetä, millaisia juomia espressot ovat, Kahila huomauttaa.

Harva tulee suurikokoisen kahvijuoman äärellä ajatelleeksi, että epäonnistuneen kahvin makua voi peitellä vedellä ja maidolla. Mitä enemmän kahvissa on vettä tai maitoa, sitä vähemmän kahvin alkuperäinen maku erottuu. Siihen on perusteltu syy, miksi tietyt kahvijuomat ovat kooltaan pieniä.

– Esimerkiksi espressossa on se idea, että se jätetään sen verran lyhyeksi, että se on tiiviin makuinen, Kahila kertoo.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja