Yleisimmät virheet, jotka pilaavat kahvin – sorrutko sinäkin?

musta kahvi
Shutterstock

Asiantuntijat listasivat Thrillist.com-sivustolle yleisimpiä virheitä, jotka pilaavat kahvin.

Kahviasiantuntijoiden mukaan hyvin pienet mokat voivat pilata pahimmillaan koko kahvielämyksen. Sorrutko sinä näihin ammattilaisten parjaamiin virheisiin?

Et käytä mittaa

Jos tekisit kakkua, mittaisit jauhoja oikean määrän. Sama pätee kahviin. Jos haluat tehdä hyvää kahvia kotioloissa, kannattaa ostaa pieni keittiövaaka. Ne ovat edullisia, hauskoja käyttää ja mikä parasta, sinun ei tarvitse perustaa kahvinvalmistusta arvauksiin. Kokeile 1:16-suhdetta kahviin ja veteen eli noin 60 grammaa kahvia vesilitraa kohden. 

Valmistustapasi on huono

Et tarvitse hullunkallista espressolaitetta, mutta aromikeitin ei ehkä riitä. Tavallinen kahvinkeitin saattaa olla tarpeeksi, mutta parasta olisi, jos kokeilisit vaikkapa pressopannua.

Käytät valmiita kahvipuruja

Kahvi pilaantuu nopeammin valmiiksi jauhettuna. Osta kahvipapuja ja jauha ne juuri ennen keittoa. Huomaat kyllä eron.

Et käytä kuumaa vettä

Jos käytät kahvinkeitintä, on todennäköistä, ettei se lämmitä vettä tarpeeksi kuumaksi. Kannattaa siis kaataa keittimeen niin kuumaa vettä kuin hanasta saa.

Säilytät kahvipapuja väärässä paikassa

Kahvi on erityisen herkkä pilaantumaan, jos sitä säilytetään väärässä paikassa. Ensinnäkään kahvia ei kannata koskaan säilyttää jääkaapissa, sillä kylmä lämpötila kuivattaa kahvin. Kahvin voi pilata myös lämpö, valo, happi sekä aika. Kahvi on siis hyvä lämmittää huoneenlämmössä, tiivisti pakattuja ja valolta suojattuna.

Käytät huonolaatuista vettä

Veden laadulla on suuri vaikutus siihen, millaista kahvia on mahdollista keittää. Mikäli vesi on huonolaatuista tai pahanmakuista, on todennäköistä, ettei siitä saa aikaan kelvollista kahvia. On tärkeää pitää mielessä se, että peräti 99 prosenttia kahvikuppisi sisällöstä on vettä.

Et huuhtele suodatinpaperia

Asiantuntijoiden mukaan kuiva suodatinpaperi voi vaikuttaa sen läpi suodatetun kahvin makuun. Tästä syystä kaikkein tarkimmat kahvifanit huuhtelevat suodatinpaperin kuumalla vedellä ennen kahvin keittämistä.

Et tunne kahvilaatuja

Kahvilaaduissa on merkittäviä eroja, joiden joukosta moni löytää helposti suosikkinsa. Kun oman lempikahvin on tunnistanut esimerkiksi etiopialaiseksi tai brasilialaiseksi, on sitä helpompi vaatia esimerkiksi kahvilassa eri laatujen joukosta.

Lähde: Thrillist


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!