Älä laita kurkkua salaattiin – taustalla hyvä syy
Kurkku tuo salaattiin raikkautta, mutta se sisältää vain vähän ravintoaineita. Kurkun sijaan salaattiin kannattaa kokeilla vaihteeksi kesäkurpitsaa.
Kurkku on koostumukseltaan 97-prosenttisesti vettä, ja se sisältää vain kymmenen kilokaloria sataa grammaa kohden. Jos salaattiin haluaa saada raikkauden lisäksi ravinteikkuutta, kannattaa kokeilla myös muita vihreitä vihanneksia, kuten kesäkurpitsaa.
Kesäkurpitsa sisältää E- ja C-vitamiinia melkein kolminkertaisen määrän kurkkuun verrattuna. Kesäkurpitsassa on myös runsaasti kaliumia ja muita hivenaineita sen sisältämään energiamäärään nähden.
Kesäkurpitsa sopii salaatteihin sellaisenaan, mutta se on maukasta myös grillattuna tai marinoituna.
Höystä salaatti kesäkurpitsalla, herneillä ja pavuilla
Kesäinen vihersalaatti saa uutta makua ravinteikkaasta tahinikastikkeesta. Herneet ja pavut tuovat salaattiin terveellisen proteiinilisän.
Ravintopitoinen salaatti sopii sellaisenaan kevyeksi lounaaksi tai vaikkapa grilliruoan lisukkeeksi. Tahinikastikkeella maustettu herkku sopii erityisen hyvin tarjottavaksi falafelpyöryköiden kera.
Kun salaattia tekee kerralla isomman erän, siitä riittää tarjottavaa suuremmallekin seurueelle kevään juhliin.
Vihersalaatti tahinikastikkeella
10 hengen buffetpöytään
2 kerää romainesalaattia
1 kesäkurpitsa
0,5 l herneitä (tuoreita tai pakastettuja)
1 l vihreitä papuja (tuoreita tai pakastettuja)
2 rkl seesaminsiemeniä
Tahinikastike
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 rkl tahinia
ripaus mustapippuria
0,5 rkl sormisuolaa
TIESITKÖ? Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahna, joka sisältää runsaasti kuituja, kalsiumia ja hyviä rasvoja.
1. Huuhtele ja revi salaatti. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet jääkylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Valuta lävikössä.
2. Kiehauta herneet ja vihreät pavut pikaisesti ja huuhtele sen jälkeen kylmässä vedessä. Sekoita salaatti, kesäkurpitsa, herneet ja pavut.
3. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla kullanruskeiksi, mutta varo etteivät ne pala.
4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää kastike. Ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä.
Lähteet: Satokausikalenteri, Allt om mat
Kokeile myös herkullista Nizzalaista salaattia!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan