Älä heitä ruokaa roskiin! Vinkit ruokahävikin vähentämiseen työpaikalla

kahvila
CandyBox Images

Suomessa heitetään uskomaton määrä ruokaa roskiin. Lue, kuinka voit vaikuttaa hävikin pienentämiseen työpaikallasi.

Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa MTT:n Ruokahävikkitutkimuksen mukaan noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta.

Kolmasosa kotitalouksien ympäristövaikutuksista aiheutuu nimenomaan ruoasta. Poisheitetyn ruoan ongelma ei niinkään ole syntyvä biojäte tai ruoan päätyminen sekajätteen joukkoon, vaan kyse on ruoantuotannosta aiheutuneista ympäristörasituksista. Ruokahävikistä aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat selvästi suuremmat kuin mitä esimerkiksi pakkausten valmistuksesta ja jätehuollosta aiheutuu. 

Ruokahävikin vähentäminen on siis ympäristöteko. Kun syömäkelpoista ruokaa menee roskiin, sen valmistukseen käytetyt raaka-aineet, työpanos ja energia menevät hukkaan, ja myös ruoantuotannossa syntyneet kasvihuonepäästöt ja vesiä rehevöittävät päästöt ovat syntyneet turhaan.

Maailman luonnonvaroja voitaisiin säästää huomattavasti ruokahävikkiä pienentämällä, sillä hukkaan heitetyn ruuan väheneminen vaikuttaa suorien ympäristövaikutusten lisäksi myös ruoantuotannosta aiheutuviin päästöihin.

Vinkkejä ruokahävikin pienentämiseen henkilöstöravintolassa:

 • Helpoin tapa vähentää ruokahävikkiä on aloittaa omalta lautaselta – ota lautaselle vain oikea määrä ruokaa ja syö lautanen tyhjäksi.

• Käytä lounaalla yhtä isoa lautasta erillisten salaatti- ja pääruokalautasten sijaan. Näin on helpompi koota ravintosuositusten lautasmallin mukaisesti sopivankokoinen annos, jonka jaksat syödä kokonaan. Samalla tulet ottaneeksi riittävästi terveellisiä kasviksia.

• Kun syöt ravitsevan lounaan, et ole liian nälkäinen työpäivän jälkeen kauppaan mennessäsi – silloin et osta liikaa ruokaa myöskään kotiin.

• Jos kokoustarjoiluista jää ylimääräisiä annoksia, ilahduta niillä työtovereitasi.

• Suomalaiset heittävät pois vuosittain 21 miljoonaa kiloa itse valmistamaansa ruokaa. Yleisin syy on se, että ruokaa valmistettiin liikaa.

• Anna palautetta henkilöstöravintolan henkilökunnalle – näin he osaavat suunnitella ruokalistaa lounasasiakkaiden toiveiden mukaisesti!

Lähde: Fazer

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!