Älä astu ansaan jouluruokaostoksilla! MTK varoittaa salakavalista tuotenimistä: "Ei takaa kotimaisuutta"

Helppo leikkelelautanen pikkujoulu- ja joulupöytään 1:00 Helppo leikkelelautanen pikkujoulu- ja joulupöytään

Jouluruokaostoksilla kannattaa olla tarkkana, mikäli haluaa valita joulupöytäänsä kotimaisia tuotteita, muistuttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tiedotteessaan. 

Videolla vinkit kuusenmallisen leikkelelautasen kokoamiseen.

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat monenlaiset herkut aina kinkusta laatikoihin, joulukaloihin, juustoihin sekä makeisiin jälkiruokiin. Moni suosii tietoisesti tai tietämättään joulupöydässä kotimaisia raaka-aineita, kuten erilaisia juureksia, maitotuotteita sekä lihaa.

"Kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta"

MTK muistuttaa, että kotimaisen elintarvikkeen tunnistaa ruokakaupassa Hyvää Suomesta -merkistä. Sirkkalehti-merkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia sekä joulukukkia, kuten perinteistä joulutähteä, amaryllista ja hyasinttia. 

Yleiseen ansaan ei kuitenkaan kannata astua ruokaostoksilla. 

– Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia, ja muistaa, että kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:n tiedotteessa.   

Jos haluaa vaalia joulupöydässään kotimaisuutta, kannattaa miettiä myös joulupuuron raaka-aneita. Siivonen vinkkaa hauduttamaan tänä jouluna joulupuuron kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja riisiä ravintorikkaampaa.  

Siivonen suosittelee kokeilemaan joulupöydässä kinkun kaverina tai sen sijaan myös kokonaista mukulaselleriä. 

– Arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat