Jouluruokaostoksilla kannattaa olla tarkkana, mikäli haluaa valita joulupöytäänsä kotimaisia tuotteita, muistuttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tiedotteessaan.
Videolla vinkit kuusenmallisen leikkelelautasen kokoamiseen.
Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat monenlaiset herkut aina kinkusta laatikoihin, joulukaloihin, juustoihin sekä makeisiin jälkiruokiin. Moni suosii tietoisesti tai tietämättään joulupöydässä kotimaisia raaka-aineita, kuten erilaisia juureksia, maitotuotteita sekä lihaa.
"Kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta"
MTK muistuttaa, että kotimaisen elintarvikkeen tunnistaa ruokakaupassa Hyvää Suomesta -merkistä. Sirkkalehti-merkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia sekä joulukukkia, kuten perinteistä joulutähteä, amaryllista ja hyasinttia.
Yleiseen ansaan ei kuitenkaan kannata astua ruokaostoksilla.
– Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia, ja muistaa, että kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:n tiedotteessa.
Jos haluaa vaalia joulupöydässään kotimaisuutta, kannattaa miettiä myös joulupuuron raaka-aneita. Siivonen vinkkaa hauduttamaan tänä jouluna joulupuuron kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja riisiä ravintorikkaampaa.
Siivonen suosittelee kokeilemaan joulupöydässä kinkun kaverina tai sen sijaan myös kokonaista mukulaselleriä.
– Arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.