Älä astu ansaan jouluruokaostoksilla! MTK varoittaa salakavalista tuotenimistä: "Ei takaa kotimaisuutta"

1:00 Helppo leikkelelautanen pikkujoulu- ja joulupöytään

Jouluruokaostoksilla kannattaa olla tarkkana, mikäli haluaa valita joulupöytäänsä kotimaisia tuotteita, muistuttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tiedotteessaan. 

Videolla vinkit kuusenmallisen leikkelelautasen kokoamiseen.

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat monenlaiset herkut aina kinkusta laatikoihin, joulukaloihin, juustoihin sekä makeisiin jälkiruokiin. Moni suosii tietoisesti tai tietämättään joulupöydässä kotimaisia raaka-aineita, kuten erilaisia juureksia, maitotuotteita sekä lihaa.

"Kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta"

MTK muistuttaa, että kotimaisen elintarvikkeen tunnistaa ruokakaupassa Hyvää Suomesta -merkistä. Sirkkalehti-merkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia sekä joulukukkia, kuten perinteistä joulutähteä, amaryllista ja hyasinttia. 

Yleiseen ansaan ei kuitenkaan kannata astua ruokaostoksilla. 

– Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia, ja muistaa, että kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:n tiedotteessa.   

Jos haluaa vaalia joulupöydässään kotimaisuutta, kannattaa miettiä myös joulupuuron raaka-aneita. Siivonen vinkkaa hauduttamaan tänä jouluna joulupuuron kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja riisiä ravintorikkaampaa.  

Siivonen suosittelee kokeilemaan joulupöydässä kinkun kaverina tai sen sijaan myös kokonaista mukulaselleriä. 

– Arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja