1:00

Älä astu ansaan jouluruokaostoksilla! MTK varoittaa salakavalista tuotenimistä: "Ei takaa kotimaisuutta"

Jouluruokaostoksilla kannattaa olla tarkkana, mikäli haluaa valita joulupöytäänsä kotimaisia tuotteita, muistuttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tiedotteessaan. 

Videolla vinkit kuusenmallisen leikkelelautasen kokoamiseen.

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat monenlaiset herkut aina kinkusta laatikoihin, joulukaloihin, juustoihin sekä makeisiin jälkiruokiin. Moni suosii tietoisesti tai tietämättään joulupöydässä kotimaisia raaka-aineita, kuten erilaisia juureksia, maitotuotteita sekä lihaa.

"Kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta"

MTK muistuttaa, että kotimaisen elintarvikkeen tunnistaa ruokakaupassa Hyvää Suomesta -merkistä. Sirkkalehti-merkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia sekä joulukukkia, kuten perinteistä joulutähteä, amaryllista ja hyasinttia. 

Yleiseen ansaan ei kuitenkaan kannata astua ruokaostoksilla. 

– Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia, ja muistaa, että kotoisalta kuulostava nimi, kuten Maatilan tai Kartanon, ei takaa tuotteen kotimaisuutta, muistuttaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:n tiedotteessa.   

Jos haluaa vaalia joulupöydässään kotimaisuutta, kannattaa miettiä myös joulupuuron raaka-aneita. Siivonen vinkkaa hauduttamaan tänä jouluna joulupuuron kokonaisista kaura- tai ohrasuurimoista. Kotimaisista viljoista tehty puuro on maukasta ja riisiä ravintorikkaampaa.  

Siivonen suosittelee kokeilemaan joulupöydässä kinkun kaverina tai sen sijaan myös kokonaista mukulaselleriä. 

– Arkinen juures jalostuu uunissa huikeaksi herkuksi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_master_chef_vip
   MasterChef Suomi

   Rakastettu MasterChef 2020 nostaa kilpailemisen uudelle tasolle sillä tällä kertaa toisistaan ottaa mittaa ruuanvalmistuksen ammattilaisia ja nyt tuomareilla onkin mahdollisuus vaatia kilpailijoilta entistä enemmän kasvua, itsensä ylittämistä sekä huikeita oivalluksia. Tuomareina toimivat Tomi Björck ja Sikke Sumari sekä Kape Aihinen.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja