Aiotko keittää nakkeja? Otapa askel taaksepäin, ja varmista yksi asia

nakit kiehumassa
Shutterstock

Nakit ja perunasalaatti kuuluvat suomalaisilla sekä uudenvuoden että vapun viettoon. Vaikka nakkien valmistusprosessi on simppeli, siinäkin voi kuitenkin epäonnistua.

Miten nakit kannattaa valmistaa?  Perinteisin tapa valmistaa nakit on kuumentaa ne vedessä kattilassa. Valmistustapa on suhteellisen yksinkertainen, mutta jos ei ole varma siitä mitä tekee, epäonnistuvat nakit helposti.

Nakkien kypsennys: Älä keitä nakkeja

Perusohje nakkien keittämiseen on hyvin suoraviivainen: kiehauta kattilassa reilusti vettä ja siirrä kattila kiehautuksen jälkeen syrjään liedeltä. Upota nakit veteen noin viideksi minuutiksi, kaada kattilasta vesi pois ja anna kuuman kattilan höyryjen vielä kuivattaa nakkien pinta.

– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoitti HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho jo vuonna 2018. 

Jos rapsakammat nakit ovat enemmän omaan mieleesi, nakit voi toki valmistaa myös uunissa 150 asteessa tai paistinpannulla. Pilkkomalla nakit parin sentin paloiksi niistä tulee entistä rapeampia.

Nakkien sijaan raakamakkaraa? Kypsennä ne vapun kunniaksi simassa!

HKScanin tuotekehityskokki Joni Rouvalivinkkasi puolestaan viime keväänä mainion makkaraherkun testattavaksi. Joni testasi ensimmäistä kertaa raakamakkaroiden hauduttamista simassa. 

–  Lopputulos oli niin mainio, että sitä kannattaa kaikkien ehdottomasti kokeilla, HK:lta todetaan.

– Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja, jolloin niiden kypsentäminen grillissä poikkeaa tavallisten grillimakkaroiden grillaamisesta. Raakamakkaroiden grillaamista voi helpottaa hauduttamalla makkaroita ensin uunissa vedessä tai muussa liemessä, kuten oluessa. Vapun kunniaksi voi mausteliemen valmistaa myös simasta, vinkkaa Rouvali.

Lähde: HKScan  

1:21


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja