Aimo Karppinen, 71, on poiminut jo yli 1800 ämpärillistä marjoja vanhuksille – presidentinkin ylistämä "Puolukkamannen från Raahe" heittää nyt haasteen kaikille suomalaisille

Puolukkamannen-3111
MTV

Raahelainen hyväntekijä Aimo Karppinen on poiminut viimeisen 17 vuoden aikana yli 1800 ämpäriä marjoja vanhuksille. Nyt on meneillään jo 18. vuosi, kun Aimo lahjottaa valmiiksi perattuja marjoja suoraan palvelukeskuksiin. Tänä vuonna Aimo halua haastaa kaikki suomalaiset mukaan marjatalkoisiin. 

Raahelainen 71-vuotias Aimo Karppinennousi vuonna 2017 uutisotsikoihin, kun innokas marjastaja tempaisi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Tuolloin Aimo ilmoitti, että poimisi vanhuksille 100 ämpärillistä puolukoita. Eihän Aimo sitten malttanut lopettaa, vaan ämpereitä kertyi peräti 160. 

Marjalahjoitusharrastuksensa Aimo kertoo aloittaneensa jo lähes 18 vuotta sitten. 

– Isäni oli palvelukeskuksessa ja kahtelin, että mitä voisin ruveta tekemään sinne vanhusten hyväksi. Päätin sitten ruveta keräämään marjoja, jotta vanhukset saisivat vitamiineja. Onhan tämä homma sen jälkeen vähän levinnyt käsistä, Aimo nauraa puhelimessa.

Jo ovelta kuuluu huuto "Aimo tuo meille taas marjoja"

Aimo kertoo keränneensä isoja määriä marjoja alusta lähtien. Ensin marjoja kerättiin kyläyhdistyksen puitteissa talkoovoimin, mutta kun homma kuivui hieman kasaan, Aimo jatkoi hyväntekeväisyysprojektiaan itsekseen. 

– Paikallislehteen panin haasteita, että voitaisiin viedä taas ämpäreitä palvelukeskukseen. Ihan sama onko kyse yksityisestä vai kunnallisesta palvelukeskuksesta, vanhukset ovat saman arvoisia. Tällä hetkellä vien seitsemään palvelukeskukseen Raahen seudulla. 

Palvelukeskuksissa Aimo otetaan aina ilolla vastaan. Vanhukset tuntevat hänet ja usein kuuluu jo ovelta huuto, että "Aimo tuo meille taas marjoja". Lahjoitukset eivät rajoitu vaan mustikoihin tai puolukoihin.

– Viimeksi eilen ilmoitettiin, että tule hakemaan punaisia viinimarjoja. Kävin poimimassa kolme ämpärillistä ja vein palvelukeskukseen.

Viime vuonna raahelainen sankari sai yllätyksekseen kutsun Linnan juhliin Presidentinlinnaan. Presidentti Sauli Niinistö nimesi myöhemmin Ylen ruotsin kielisissä uutisissa yhdeksi juhlien mieleenpainuvimmaksi tapaamiseksi kohtaamisen Aimon kanssa. Niinistö antoi Aimolle lähetyskessä lempinimen "Puolukkamannen från Raahe".

– Minut otettiin siellä (Linnan juhlissa) niin ihanasti vastaan. Juttelin pitkään presidentin kanssa  niin, että jonoa jo muodostui taakse, kun juttua vain riitti, enkä millään meinannut päästä eteenpäin,  Aimo muistelee naureskellen. 

Valtakunnallinen haaste: Poimi marjoja vanhuksille


Nyt Aimo haluaa haastaa kaikki muutkin suomalaiset marjanpoimintaan. 

– Haluaisin saada tämän valtakunnalliseksi. Nyt korona-aikana ihmiset kun liikkuvat paljon luonnossa ja metsässä, niin aivan hyvin voisi yhden ämpärillisen kerätä ja nakata vanhuksille. 

Puhdistettuja marjoja voi toimittaa hoiva- tai hoitolaitoksien keittiöille, tai marjarasian voi kerätä myös naapurin yksinäiselle vanhukselle. Aimo muistuttaa, että Etelä-Suomessa on alkamassa hyvä omenavuosikin 

Liittyminen tukijoukkoihin tapahtuu siten, että jaat tietoa haasteesta ja käytät seuraavia tägejä: #puolukkamannen #puolukkahaaste2020 sekä halutessasi #puolukkahaaste2020 ja nimesi, yrityksesi tai yhteisösi nimi esimerkiksi #puolukkahaaste2020sievishop. Haasteen tukijoukkoihin kuuluvat tällähetkellä Satokausikalenteri, Sievishop, Utua ja Langin Kauppahuone.

– Haastan ihmiset poimimaan marjoja tai vaikkapa omenoitakin vanhuksille. Nyt on tulossa hyvä marja -ja omenasato. On tärkeää, jos meistä jokainen auttaisi edes pienellä määrällä, sillä onhan meitä suomalaisia yli 5,5 miljoonaa. Haasteen saavat myös erilaiset yhdistykset, kuten kyläyhdistykset. Metsässä on hyvä olla ja se rauhoittaa mieltä. Vanhukset kaipaavat marjoja ja vitamiineja. Marjojen poiminta tuottaa hyvää mieltä, niin vanhukselle kuin poimijalle.

Marjastusretket Aimo itse aloittaa aamulla jo kuuden jälkeen. Marjastukseen Aimo antaa vinkin, että metsään kannattaa lähteä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, sillä päivällä kuumuus ja hyttyset piinaavat. On ilo aloittaa päivä aamukasteisella metsäretkellä kuunnellen linnunlaulua, myös illalla on hyvä olla rauhoittavassa metsässä.


***

3:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja