Mainos

Aimo, 69, päätti kerätä vanhuksille marjoja satavuotiaan Suomen kunniaksi – "On tuntunut hyvältä kerätä vanhuksille sata ämpäriä"

Raahelainen Aimo Karppinen, 69, on vuosia harrastanut marjastusta, ja viimeisen 14 vuotta hän on vienyt keräämänsä marjat lahjoituksena paikallisiin vanhusten palvelukeskuksiin. Nyt Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi hän päätti kerätä sata ämpäriä palvelukeskuksille, ja yllyttää muutkin mukaan ympäri Suomen.

– Ämpärien määrä on ollut sadan seutuvilla muinakin vuosina, hän myöntää.

Ämpäreihin on kertynyt puolukoita ja mustikoita, joiden ostamiselta palvelukeskukset näin säästyvät. Kerätyt marjat käytetään perinteisiin ruokiin, kuten puuroihin, piirakoihin ja leivonnaisiin, sekä ruokien seassa. Lisäksi kerätyistä marjoista on valmistettua soppaa ja mehua.

– On tuntunut hyvältä kerätä vanhuksille sata ämpäriä, hän toteaa.

Täysin ilmaista hupia vapaaehtoistyö ei hänelle ole olut, sillä esimerkiksi polttoaineeseen on reissuilla kulunut rahaa, mutta sellaisia asioita "ei hänen mukaansa lasketa". Keräys kävi tänä vuonna kuitenkin helposti, sillä hyviä marjapaikkoja oli useita.

2:02

Toivoo laajenevan koko Suomeen

Karppinen kertoo muutenkin olevan kiinnostunut hyväntekeväisyydestä ja yhdistystoiminnasta, ja esimerkiksi kyläyhdistystoiminta on lähellä hänen sydäntään.

Nyt hän toivoo keräyskampanjansa leviävän eri puolille Suomea, ja tuttujen kannustaminen mukaan kampanjaan on hänen mukaansa poikinutkin nyt tuloksia.

– Esimerkiksi Siikajoella, Vihannissa ja Ruukissa on kerätty marjoja palvelukeskuksiin. Olen joka syksy haastanut marjojen keräämiseen, ja nyt on alkanut poikimaan tämä asia. Saisi tämä levitä kohti Etelä-Suomea, olisi mahtava homma, hän toteaa.

– Olen koittanut saada tätä eteenpäin, jotta koko Suomi lähtisi mukaan. Jokainen kyläyhdistys keräisi vanhainkotiin, yksi ämpäri per talous, hän innostuu.

Metsämarjojen lisäksi hän kannustaa, että pihojen ylimääräiset viinimarjat voi antaa palvelutaloihin mehustettavaksi ja omenat soseeksi.


"Kun menee metsään on hyvä olla"

Marjastus on Aimolle rakas harrastus, jossa tulee sekä liikuttua että rentouduttua. Hän kuvailee, ettei meinaa edes malta olla käymättä marjassa.

– En tahdo päästä irti. Kun menee metsään, siellä on hyvä olla: Kukaan ei häiritse, linnut joskus laulavat. Siellä on niin mukava olla. Se rauhoittaa mieltä, hän toteaa.

Aimon projektista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

0:55

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.