Absolut Vodka ja muut "länsiviinat" palaavat Venäjälle – mikä on Mintun kohtalo?

Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun 2:53 Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun
KATSO MYÖS VIDEO: Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun.

Tunnettuja alkoholijuomia viedään taas Venäjälle.

Ruotsalainen paikallislehti Kristianstadsbladet uutisoi tiistaina Absolut Vodkan ja sen ranskalaisen emoyhtiön Pernod Ricardin aloittavan jälleen alkoholijuomatoimitukset Venäjälle.

Juomayhtiöt lopettivat viennin maahan melko lailla tasan vuosi sitten Venäjän hyökkäyssodan myötä, mutta nyt täysi boikotti on kuitenkin ohi.

– Vallitsevien pakotteiden puitteissa konserni toimittaa tuotteita siinä määrin, että se voi suojella paikallisia työntekijöitä ja turvata paikallisen organisaation taloudellisen kestävyyden, yhtiöstä kirjoitettiin ruotsalaislehdelle.

Ruotsalaisen Absolut Companyn liikesuhteista ja viestinnästä vastaava johtaja Paula Eriksson muistuttaa lehdelle, että emoyhtiö Pernod Ricard on sodan alusta lähtien ollut tukena sekä yhtiön ukrainalaisille että venäläisille työntekijöille.

Venäjä keksinyt porsaanreikiä tuotteiden tuonnille maahan

Vaikka EU on asettanut runsaasti erilaisia pakotteita tuotevientiin liittyen, Venäjä on keksinyt porsaanreikiä mahdollistaakseen kansainvälisten brändituotteiden saatavuuden maassa jatkossakin. Kesällä 2022 Venäjällä muun muassa laillistettiin länsimaisten tavaramerkkien käyttö ilman korvausta tavaramerkin haltijalle, ellei yritys jatka toimintaansa Venäjällä.

Venäjä on kiertänyt pakotteita myös sallimalla niin sanotun rinnakkaistuonnin: EU:n pakotelistalla olevia tuotteita voidaan tuoda maahan kolmansien maiden kautta. Tämä on mahdollistanut monen tunnetun juomabrändin, kuten Moët & Chandon- ja Veuve Clicquot -samppanjoiden tuonnin Venäjälle pakotteista huolimatta. Lisäksi maahan on medioiden mukaan viety jälleen esimerkiksi Jack Daniel’s -, Baileys-, Hennessy-, Jägermeister- ja Finlandia-juomia.  

Mitä tapahtuu suomalaiselle Minttu-liköörille?

Vaikka Pernod Ricard ei siis virallisesti veisikään tuotteitaan Venäjälle, on hyvin todennäköistä, että yrityksen juomat päätyisivät maahan rinnakkaistuonti-porsaanreikää hyödyntäen. Alkoholin jakelijat ovat varoittaneet rinnakkaistuonnin aiheuttavan laadunvalvonnan heikkenemisen kaltaisia riskejä. 

– Kansainvälisten tuotteiden osalta Pernod Ricard on katsonut niin, että jakelutoiminnan on parempi olla omissa käsissä, kun luultavasti jotain kautta juomia kuitenkin menisi maahan, toteaa Pernod Ricard Suomen toimitusjohtaja Jori Manninen MTV Uutisille.

Pernod Ricardin alaisiin juomabrändeihin kuuluvat Absolut Vodkan lisäksi esimerkiksi Malibu, Kahlua, Martell, Glenlivet, Jameson ja Beefeater. 

Suomessa Pernod Ricard tuottaa muun muassa tunnettua Minttu-likööriä. Ryhdytäänkö Turussa valmistettua Minttua viemään jälleen Venäjälle ranskalaisyhtiön tuoreen päätöksen johdosta?

– Suomessa valmistetuista tuotteista Minttua vietiin aiemmin Venäjälle ja toiminta tapahtui kolmannen osapuolen, maahantuojan ja jakelijan kautta. Kun sota alkoi, olimme nopeasti yhteydessä näihin tahoihin toimituksien lopettamisesta. Meillä ei ole suunnitelmia jatkaa tätä vientitoimintaa, Manninen sanoo.

Mannisen mukaan Pernod Ricardin Suomen yksikkö voi siis itse tehdä päätöksen siitä, ettei juomaa jatkossakaan toimiteta Venäjälle. 

Mielipiteet jakautuivat somessa

Yhtiön tuore päätös puhututti laajasti myös somekansan keskuudessa. Paljon näkyvyyttä sai muun muassa puolalaisen Visegrád 24 -verkkouutispalvelun Twitter-julkaisu aiheesta.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.


– On tuskin syntiä myydä venäläisille tuotteita, jotka eivät edistä aineellisesti heidän talouttaan. Se lisää maan kaupan epätasapainoa heikentäen heidän valuuttaansa. Venäläisten tuotteiden ostaminen olisi sen sijaan epäeettistä, Twitterissä muun muassa pohdittiin.

– Vaikka olet oikeassa, tarkoituksena on myös viedä venäläisiltä länsimaiset tavarat, joita he ovat tottuneet saamaan. Ihmiset eivät aina heti huomaa makrotaloudellisia muutoksia, mutta he näkevät Chivasin puutteen hyllyillä. He voivat kasvattaa painetta hallituksen suuntaan, toinen perusteli.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.