Aamupala ei olekaan päivän tärkein ateria painonpudottajille, väittää tuore analyysi: "Tällä voi olla päinvastainen vaikutus"

0:53 Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin aamusmoothie
Jos aamupala kuitenkin maistuu, poimi videolta vinkit aamusmoothien valmistukseen.

Jos painoa haluaa pudottaa, tuoreen tutkimuksen mukaan aamupala kannattaisikin jättää väliin. Aiheesta uutisoi muun muassa New Atlas.

Aamupalaa on pitkään tituleerattu päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Aamiainen antaa energiaa, ja sen syömättä jättäminen voi tutkimusten mukaan lisätä sydänsairauksien riskiä.

Aamupalaa suositellaan myös painonpudottajille, sillä aamiaisen syöminen saattaa auttaa hillitsemään päivän muiden aterioiden annoskokoja, ja se käynnistää aineenvaihdunnan heti aamusta.

Nyt australialaiset tutkijat kuitenkin väittävät, että aamupalan väliin jättäminen voisi todella helpottaa painonpudottamista – eikä päinvastoin, kuten aiemmin on uskottu.

"Voi olla päinvastainen vaikutus"

Monashin yliopiston tutkijat tarkastelivat 13 eri aamupalan syömiseen ja painon muutoksiin liittyvää tutkimusta, jotka oli tehty korkean tulotason maissa, pääasiassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa viimeisen 28 vuoden aikana. Analyysi julkaistiin keskiviikkona BMJ-julkaisussa.

Tutkijoiden analyysistä kävi ilmi, että aamupalan väliin jättävillä henkilöillä ei ollut myöhemmin päivällä kovempi ruokahalu aamupalan syöneisiin verrattuna: he söivät päivän aikana kokonaisuudessaan keskimäärin 260 kaloria vähemmän.

Analyysin mukaan ne, jotka eivät syöneet aamupalaa, olivat myös aamupalaa syöviä kevyempiä, keskimäärin noin 0,44 kiloa.

Tutkijoiden mukaan merkittävää eroa ei myöskään ollut aamupalaa syövien ja sen väliin jättävien aineenvaihdunnan tasossa.

– Vaikka aamupalan syömisellä voi olla muita tärkeitä vaikutuksia, tarvitaan varovaisuutta, kun suositellaan aamupalaa aikuisille painonpudotukseen, kun tällä voi olla päinvastainen vaikutus, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Tutkijoiden mukaan ei ole paljoa luotettavia todisteita siitä, että aamupalan syöminen olisi tehokas tapa pudottaa painoa ylipainoisilla ja liikalihavilla aikuisilla, vaikka aamiaisesta on puhuttu päivän tärkeimpänä ateriana jo vuodesta 1917 lähtien.

Omia aamupalatottumuksiaan ei ehkä kannata vielä muuttaa

Tutkijoiden mukaan analyysin tuloksiin pitää kuitenkin suhtautua varauksella, sillä siinä analysoitujen 13 eri tutkimuksen laatu vaihteli.

Esimerkiksi King’s College Londonin ravitsemustieteen emeritus professori Tom Sanders, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, ei pidä analyysin tuloksia vakuuttavana.

Myös King’s College Londonin professori Tim Spector huomauttaa BMJ:n blogissa julkaistussa tekstissään, että ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä siitä, milloin he syövät, eikä ole välttämättä olemassa yhtä kaikille sopivaa mallia.

– Noin kolmannes ihmisistä kehittyneissä maissa jättää aamupalan väliin säännöllisesti, kun monet muut (minä mukaan luettuna) nauttivat siitä. Tämä ei tarkoita, että ylipainoiset ihmiset hyötyisivät aamupalan väliin jättämisestä, Spector kirjoittaa.

– Jotkut ihmiset ovat ohjelmoitu niin, että he pitävät ruoan syömisestä enemmän aikaisemmin päivällä ja jotkut myöhemmin, mikä saattaa sopia omaan, yksilölliseen aineenvaihduntaamme.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja