Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

6 ruokaa, joita ei koskaan pitäisi käyttää viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen jälkeen

Shutterstock
Julkaistu 28.07.2014 21:05

MTV LIFESTYLE

Elintarvikkeissa ilmoitetaan Suomessa aina valmistuspäivämäärä ja suositeltu viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivämäärä.

Joitain ruokia voi mainiosti syödä vielä parasta ennen -päiväyksen tai jopa viimeisen käyttöpäivänkin mentyä. Ruokaa ei kannata heittää saman tien roskiin, sillä siitä voi selvitä haistamalla ja maistamalla, onko se vielä syömiskelpoista. On kuitenkin joitain ruokia, joiden kohdalla ”eräpäivään” kannattaa suhtautua vakavasti. 

1. Vihreät salaattisekoitukset

Muovipakkauksissa myytävät vihreät salaattisekoitukset eivät välttämättä kulu hetkessä loppuun, jos käytät niitä esimerkiksi vain leivän päällä täytteenä. Tämän johdosta käsi käy salaattipussissa monta kertaa tuotteen käyttöajan sisällä. Huuhteleminen ei poista salaatinlehdistä kaikkia bakteereita, mitä niihin on päässyt kertymään. Kun eräpäivä lähestyy ja vihreät lehdet alkavat tummentua reunoista, heitä paketti suosiolla roskikseen.

2. Lihatuotteet

Lihatuotteisiin voi muodostua listeria-nimistä bakteeria, vaikka se ei vielä näyttäisikään oudolta tai haisisi pahalta. Heitä lihatuotteet oikopäätä roskikseen, kun niiden eräpäivä on ohitettu. Listeria-bakteeri aiheuttaa ihmisille listerioosi-nimistä tautia. Listerioosi on vaarallinen erityisesti vanhuksille ja pienille lapsille. 

3. Kananmunat

Kananmunien kuoret kantavat monia bakteereja. Kananmunia voi monesti käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, varsinkin, jos ne on säilytetty kylmässä. Varminta on kuitenkin keittää ne koviksi eräpäivän kolkutellessa oven takana.

4. Jauhettu tai suikaloitu liha

Etukäteen paloiteltua lihaa on käsitelty ja luultavasti myös prosessoitu pidempään kuin kokonaista lihakimpaletta. Näin ollen se on myös luultavasti joutunut alttiimmaksi bakteerien tarttumiselle matkansa aikana. Ole erityisen tarkka tyhjiöpakatun, valmiiksi paloitellun tai jauhetun lihan viimeisen käyttöpäivän kanssa! 

5. Pehmeät juustot


Pehmeät juustot, kuten esimerkiksi feta ja briejuusto, kantavat herkästi bakteereja. Juustoissa voi esiintyä muun muassa listeria -bakteeria. Juustojen kohdalla saattaa iskeä houkutus vain leikata pilaantuneen näköinen osa irti juustosta. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä bakteerit leviävät verkostomaisesti koko juustoon. Katseella nähtävä, pilaantunut osa on vain ensimmäinen näkyvä oire pilaantumisprosessista. Heitä siis juusto suosiolla pois viimeisen käyttöpäivän mentyä!

6. Broileri

Kana kantaa pilaantuessaan lukuisia haitallisia bakteereja. Maailmanlaajuisesti on herännyt huoli siitä, että jotkut prosessoidussa kanassa havaitut bakteerit ovat antibiootti-resistantteja. Siipikarjan lihassa voi myös esiintyä salmonellabakteeri. Se on kuitenkin Suomessa äärimmäisen harvinainen.

Ruokatietoyhdistyksen mukaan tyhjiöpakattua tuoretta broileria tai kanaa voi käyttää 1-2 vuorokautta viimeisen myyntipäivän jälkeen, jos pakkaus on säilytetty oikeaoppisesti jääkaapissa.

Lähde: The Daily Meal, Ruokatieto.fi

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenTutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Tiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetVaro! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästiTyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?Tiettyjen ruokien kanssa kannattaa olla tarkkana – älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen
KananmunaLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin