6 ruokaa, joita ei koskaan pitäisi käyttää viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen jälkeen

raaka kana
Shutterstock

Elintarvikkeissa ilmoitetaan Suomessa aina valmistuspäivämäärä ja suositeltu viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivämäärä.

Joitain ruokia voi mainiosti syödä vielä parasta ennen -päiväyksen tai jopa viimeisen käyttöpäivänkin mentyä. Ruokaa ei kannata heittää saman tien roskiin, sillä siitä voi selvitä haistamalla ja maistamalla, onko se vielä syömiskelpoista. On kuitenkin joitain ruokia, joiden kohdalla ”eräpäivään” kannattaa suhtautua vakavasti. 

1. Vihreät salaattisekoitukset

Muovipakkauksissa myytävät vihreät salaattisekoitukset eivät välttämättä kulu hetkessä loppuun, jos käytät niitä esimerkiksi vain leivän päällä täytteenä. Tämän johdosta käsi käy salaattipussissa monta kertaa tuotteen käyttöajan sisällä. Huuhteleminen ei poista salaatinlehdistä kaikkia bakteereita, mitä niihin on päässyt kertymään. Kun eräpäivä lähestyy ja vihreät lehdet alkavat tummentua reunoista, heitä paketti suosiolla roskikseen.

2. Lihatuotteet

Lihatuotteisiin voi muodostua listeria-nimistä bakteeria, vaikka se ei vielä näyttäisikään oudolta tai haisisi pahalta. Heitä lihatuotteet oikopäätä roskikseen, kun niiden eräpäivä on ohitettu. Listeria-bakteeri aiheuttaa ihmisille listerioosi-nimistä tautia. Listerioosi on vaarallinen erityisesti vanhuksille ja pienille lapsille. 

3. Kananmunat

Kananmunien kuoret kantavat monia bakteereja. Kananmunia voi monesti käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, varsinkin, jos ne on säilytetty kylmässä. Varminta on kuitenkin keittää ne koviksi eräpäivän kolkutellessa oven takana.

4. Jauhettu tai suikaloitu liha

Etukäteen paloiteltua lihaa on käsitelty ja luultavasti myös prosessoitu pidempään kuin kokonaista lihakimpaletta. Näin ollen se on myös luultavasti joutunut alttiimmaksi bakteerien tarttumiselle matkansa aikana. Ole erityisen tarkka tyhjiöpakatun, valmiiksi paloitellun tai jauhetun lihan viimeisen käyttöpäivän kanssa! 

5. Pehmeät juustot

Pehmeät juustot, kuten esimerkiksi feta ja briejuusto, kantavat herkästi bakteereja. Juustoissa voi esiintyä muun muassa listeria -bakteeria. Juustojen kohdalla saattaa iskeä houkutus vain leikata pilaantuneen näköinen osa irti juustosta. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä bakteerit leviävät verkostomaisesti koko juustoon. Katseella nähtävä, pilaantunut osa on vain ensimmäinen näkyvä oire pilaantumisprosessista. Heitä siis juusto suosiolla pois viimeisen käyttöpäivän mentyä!

6. Broileri

Kana kantaa pilaantuessaan lukuisia haitallisia bakteereja. Maailmanlaajuisesti on herännyt huoli siitä, että jotkut prosessoidussa kanassa havaitut bakteerit ovat antibiootti-resistantteja. Siipikarjan lihassa voi myös esiintyä salmonellabakteeri. Se on kuitenkin Suomessa äärimmäisen harvinainen.

Ruokatietoyhdistyksen mukaan tyhjiöpakattua tuoretta broileria tai kanaa voi käyttää 1-2 vuorokautta viimeisen myyntipäivän jälkeen, jos pakkaus on säilytetty oikeaoppisesti jääkaapissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat