Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiettyjen ruokien kanssa kannattaa olla tarkkana – älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen

Brie on pehmeää juustoa, jossa on listerian riski.
Brie on pehmeää juustoa, jossa on listerian riski. Shutterstock
Julkaistu 11.09.2016 09:31

Emmi Kärkkäinen

Moni saattaa maistaa tai haistaa jo käyttöpäivän ylittäneitä ruokia ja arvioida ovatko ne vielä syöntikelpoisia. Jotkin ruoat ovat kuitenkin sellaisia, ettei niitä kannata koskaan syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Ruokien silmämääräinen tarkastelu tai haistaminen ei aina kerro, ovatko ne vielä syöntikelpoisia, sillä erilaiset ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit, kuten salmonella, saattavat lisääntyä ruoassa hyvinkin nopeasti. Erityisesti tiettyjen ruokien kanssa pitää olla hyvin tarkkana, ettei niitä käytä viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. 

Pakatut lihatuotteet

Kaikki raakana myytävät lihatuotteet, kuten kana, pihvit ja jauheliha, on tärkeää käyttää ennen viimeistä käyttöpäivää. Ne voivat saastua erilaisilla ruokamyrkytyksiä aiheuttavilla bakteereilla, kuten kolibakteerilla ja salmonellalla. Varmistaaksesi, ettei bakteerit pääse lisääntymään, käytä liha ennen päiväystä tai pakasta se. 

Pakatut vihannekset

Valmiit salaatit tai pakatut kasvikset pitäisi aina pestä hyvin ennen syömistä ja varmistaa, ettei käytä niitä viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Niitä käsitellään niin paljon, että ne voivat sisältää bakteereita vaikkakin ne ovat yleensä esipestyjä. Jos tuote alkaa näyttää yhtään limaiselta, sitä ei saa enää käyttää, vaikka käyttöaikaa olisikin pakkauksen merkintöjen mukaan jäljellä.

Pehmeät juustot

Pehmeissä juustoissa on riski, että ne sisältävät bakteereita, kuten listeriaa. Erityisen tarkkana pitää olla, jos juusto on valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Pehmeät juustot tulisi käyttää ennen viimeistä päivämäärää tai viimeistään 5–7 päivän päästä ostamisesta.

Leikkeleet

Tiskiltä ostetut leikkeleet, kuten kinkku- tai kalkkunaviipaleet säilyvät vain 3–5 päivää jääkaapissa. Paketissa säilytetyt leikkeleet tulee myös käyttää ennen viimeistä käyttöpäivää. Syy siihen, miksi näiden kanssa kannattaa olla tarkkana on se, että leikkeleissä voi olla listeriaa, joka kasvaa jopa kylmässä lämpötilassa. 


Pakatut marjat

Marjat on hyvä pestä aina ennen syömistä, koska niissä voi myös olla erilaisia ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita. Marjoja ei kannata syödä päiväyksen jälkeen – eikä sen jälkeen, kun ne alkavat pehmetä tai niissä näkyy hometta. Hyvä keino on pakastaa tuoreet marjat, jos kaikkia ei ehdi syömään kerralla.

Lähde: BlackDoctor

Lisää aiheesta:

Moni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaJos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"Tiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetÄlä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisiaVaro! Viisi ruokaa, joissa voi piillä salakavala terveysriski – heitä nämä pois välittömästi Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistä
GluteenitonMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Gluteeniton
  • 14.07.202414:34
    Keliakia

    Yhä useammalla todetaan keliakia – tutkija epäilee ympäristöä syyksi

  • 31.08.202314:49
    Huumori

    Kriittinen kirjoitusvirhe muutti sähköpostin otsikon koomiseksi – Keliakialiiton Leila nauraa: "Päin honkia meni"

  • 30.11.202214:48
    Takaisinvedot

    Gluteenittomina myytyjä jauhoja vedetään myynnistä – sisältävät gluteenia

  • 07.10.202215:14
    Ruokakauppa

    Oletko huomannut? Nämä elintarvikkeet ovat ruokakaupoissa vähintäänkin tuplasti tavanomaisia kalliimpia

  • 15.06.202210:45
    Ruokavalio

    Onko soijakastike gluteenitonta? Keliakialiitto tutki 14 kaupoissa myytävää soosia: "Herättää jatkuvasti keskustelua"