5 yleistä virhettä: Näin pilaat kahvin

Kahvi,-tutkimus
Shutterstock

Kahvi on monelle yksinkertaisesti osa arkea, eikä sen valmistamista tule juurikaan mietittyä. Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että kahvin valmistamisessa ja säilytyksessä voi sortua helposti virheisiin.

Robert Paulig Roasteryn päämaistaja Kim Hilden kertoo, että kahvin lopulliseen makuun vaikuttavat viisi tärkeää asiaa: paahtoaste, jauhatuskarkeus, uuttoaika, veden lämpötila sekä oikeaoppinen säilytys. Kun näitä ei ole hoidettu asianmukaisesti, kärsii kahvin maku ja laatu.

1. Liian tummaksi paahtaminen

Ennen kuin kahvi uutetaan, pavut paahdetaan. Paahtaminen vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun, sillä mitä vaaleammaksi papu jätetään, sitä hapokkaampaa tai hedelmäisempää valmis juoma on. Tummaksi paahdettu kahvi maistuu siis harhaluulojen vastaisesti pehmeämmältä kuin vaalea. Liian tummaksi paahtaminen pilaa kahvin ja saa kaikki kahvilaadut maistumaan samalta.

2. Väärin jauhaminen

Kun kahvipavut on paahdettu, ne jauhetaan. Jauhamisessa tärkeää on se, kuinka karkea jauhatus on, sillä liian karkea jauhatus saa veden valumaan kahvin läpi niin nopeasti, etteivät aromit ehdi uuttua veteen. Tuolloin kahvi jää liian laihaksi sekä terävän makuiseksi. Liian hieno jauhatus sitä vastoin johtaa palaneeseen, kitkerään ja liian voimakkaaseen makuun, sillä silloin kahvi valuu liian hitaasti ja kuuma vesi ehtii polttaa kahvia.

3. Liian pitkä uuttamisaika

Kahvin uuttoajalla voi vaikuttaa paljonkin siihen, miltä kahvi maistuu. Uuton alussa kahvista vapautuu sen hapokkuus, tai hedelmäisyys, minkä jälkeen juoma saa suklaisia ja pähkinäisiä makuja. Mikäli uutto on turhan nopea, puuttuu kahvin mausta makeus. Jos taas uuttoa jatketaan liian pitkään, vapautuu kahvista kitkerä maku lopulliseen juomaan. Esimerkiksi espresson uuton optimaalinen aika on 20–30 sekuntia – tämän jälkeen kahvijuoma muuttuu kitkeräksi.

4. Veden väärä lämpötila

Kahvin keittämiseen käytetyn veden lämpötilalla on merkittävä vaikutus valmiin kahvin makuun. Optimaalinen lämpötila kahville on 92–96 astetta. Alhaisemmassa lämpötilassa kahvin aromit eivät irtoa tarpeeksi tehokkaasti ja liian kuuma vesi sitä vastoin tekee kahvista kitkerää.

5. Huono säilytystapa

Kahvi sisältää hurjasti erilaisia aromeja sekä kasvirasvaa. Tästä syystä kahvin väärä säilytystapa saa kahvin menettämään makuaan ja pilaa sen sisältämän rasvan. Kokonainen kahvipapu säilyy paremmin kuin jauhettu kahvi, joten papuja kannattaa jauhaa vain tarpeen mukaan. Oli kyse sitten kahvipavuista tai valmiiksi jauhetusta kahvista, tulee kahvi säilyttää kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Näin kahvin omat aromit säilyvät parhaiten eikä rasva pilaannu niin nopeasti. Erityisesti auringonvalo tuhoaa kahvin nopeasti. Uutta kahvipakkausta avattaessa kahvia ei suositella kaadettavam uuteen astiaan, sillä tällöin se hapettuu. Kahvi tulee jättää alkuperäiseen pakkaukseensa ja sulkea pakkaus esimerkiksi ilmatiiviiseen rasiaan.

Lähde: Eden Springs Oy Finland

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!