11 yllättävää jäätelöfaktaa – tiesitkö näitä?

jäätelö
Shutterstock

Jäätelö on suomalaisten herkku. Mutta tiesitkö näitä asioita jäätelön historiasta?

Suomalaiset syövät päivittäin kymmeniätuhansia paketteja jäätelöä päivässä, mutta faktat jäätel

1. Vohvelitötterö kehitettiin puolivahingossa vuonna 1904, kun matkusteleva kauppamies, Abe Doumar, yllytti jäätelömyyjää tarjoilemaan jäätelönsä läheisen vohvelimyyjän vohveleiden sisällä paperiastioiden loppuessa.

2. Ensimmäinen tunnettu jäätelöresepti oli käsinkirjoitettu Lady Anne Fanshawen reseptikirjaan vuonna 1665. Reseptin mukaan jäätelön maustamiseen saattoi käyttää appelsiininkukkavettä, muskottia tai ambraa eli kaskelottivalaan suolistosta saatavaa ainesosaa.

3. Suklaajäätelö keksittiin kauan ennen vaniljaista versiota. Ensimmäinen suklaajäätelöresepti löytyi The Modern Steward -kirjasta, joka julkaistiin Italiassa vuonna 1692.

4. Vanilja saattaa olla nykyään kaikista yleisin jäätelömaku, mutta se oli eksoottinen ja harvinainen maku 1700-luvun loppupuolella. Tämä johtui siitä, että vaniljaa oli vaikea hankkia ennen 1850-lukua.

5. Yhdysvalloissa siirtomaa-aikana syötiin muun muassa vanilja-, mansikka-, pistaasi- ja kahvijäätelöä, jotka ovat nykyisinkin suosittuja makuja. Sen sijaan osteri-, parmesaani- ja parsajäätelöt eivät tulleet jäädäkseen.

6. Häagen-Dazs-brändin kehittivät kaksi amerikkalaista, Reuben ja Rose Matthews, jotka keksivät nimen, jonka tarkoitus oli kuulosta tanskalaiselta ja sivistyneeltä. Todellisuudessa tanskankielessä ei käytetä umlautteja.

7. Ben & Jerry's oli ensimmäinen yritys, joka myi suklaahippukeksitaikinan makuista jäätelöä vuonna 1991 ja maku keksittiin anonyymin ehdotuksen perusteella.

8. Ruokaan erikoistuneet kuvaajat käyttävät usein perunamuusia jäätelön sijasta kuvauksissa.

9. Jäätelöpäänsärky johtuu siitä, että kitalaen hermopäätteet eivät ole tottuneet kylmään ja ne lähettävät aivoille signaalia elimistön lämpötilan pienenemisestä.

10. Ben & Jerry's -jäätelöissä on usein mukana eri makuisia kokkareita, sillä toisella yhtiön perustajista, Ben Cohenilla, ei ollut lainkaan hajuaistia, joten hän sai mielihyvää jäätelön koostumuksesta.

11. Ammattimaiset jäätelönmaistajat käyttävät erityisiä, kultaisia lusikoita, joiden ansiosta he voivat maistaa jäätelöä ilman mitään jälkiä lusikalla olleesta edellisestä mausta.

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja