Eivät olekaan perunalastuja? Tätä et tiennyt Pringles-sipseistä

Pringles sipsit

Tuubissa myytävät Pringles-sipsit lanseerattiin vuonna 1968 ja olivat aikansa futuristinen uutuustuote. Lähes 50 vuotta myöhemmin sipsit ovat edelleen tuttu näky markettien hyllyiltä.

Lue hauskat faktat suosikkisipseistä!

1. Kukaan ei tiedä, mistä sipsien nimi tulee

Pringlesien nimen alkuperä on täysi mysteeri. Erään teorian mukaan nimi olisi tullut Pringle-nimisestä kadusta, jolla muutama tehtaan työntekijä asui. Toiset uskovat nimen viittaavan Mark Pringle -nimiseen työntekijään, joka oli mukana hakemassa Pringles-sipsien patenttia.

2. Pringlesit eivät olekaan sipsejä?

Pringlesien olemuksesta on käyty jopa oikeustaistelua. Useimmat ihmiset mieltävät Pringlesit perunalastuiksi eli sipseiksi, mutta itse asiassa sipsitehdas itse on väittänyt lastujen olevan suolaisia välipaloja. Pringlesin sisältävät noin 42 prosenttia perunajauhoja, eivätkä lainkaan kokonaista perunaa. Näin ollen lastujen valmistaja Procter & Gamble ei olisi halunnut alhaisen perunapitoisuuden vuoksi maksaa Britanniassa vaadittua perunatuotteiden veroa. Vuonna 2009 oikeus kuitenkin päätti Britanniassa, että Pringlesit ovat perunalastuja eli sipsejä.

3. Pringlesien nimi oli ennen paljon mutkikkaampi

Pringles-sipsien alkuperäinen nimi oli Pringles Newfangled Potato Chips.

4. Pringlesien keksijä keksi myös jääkuivatun jäätelön

Vaikka Pringlesit ovat tiettävästi monen sipsinikkarin aikaansaannos, on yksi niiden tärkeimmistä keksijöistä kemisti Fredic Baur. Hän on mies sipsien muodon ja kuuluisan tuubipakkauksen takana.  Sama mies kehitteli myös jääkuivatun jäätelön nimeltä Coldsnap.

5. Nuori Brad Pitt tähditti Pringles-mainosta

80-luvun Pringles-mainoksessa nähdään nuori, uransa alussa oleva komistus nimeltä Brad Pitt!

6. Pringles-ukolla on nimi

Hän on herra Julius.

7. Maailmalla outoja makuvariaatioita

Miltä kuulostaisi maitosuklaa-Pringlesit? Maailmalta löytyy myös valkosipulilla ja merenelävillä höystettyjä Pringlesejä sekä muun muassa makkara-Pringlesejä.

8. Pringlesien keksijä on haudattu Pringles-tuubissa

Kyllä. Pringlesien keksijän Fredic Baurin lapset kunnioittivat isänsä toivetta ja miehen tuhkat haudattiin Pringles-tuubissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja