Mainos
Mainos

5 mielenkiintoista faktaa Oreo-kekseistä – tiesitkö näitä?

Fazerin Dominon rinnalle kirinyt yhdysvaltalainen Oreo-täytekeksi on hullaannuttanut niin suomalaiset kuin miljoonat muutkin herkkusuut. Mutta tietävätkö he, että kielen vie mennessään itse asiassa tuotekopio?

Suupielien kostuessa Oreo-keksipaketin äärellä ei välttämättä tahtoisi pysähtyä ajattelemaan keksien mielenkiintoista, yli satavuotiasta taivalta. Keksipaketin sisällön muututtua vain muistoksi voi kenties pysähtyä miettimään Oreon historiaa sekä muita mielenkiintoisia keksifaktoja.

Näiden nippelitietojen jälkeen seuraava kermatäytteinen suklaatäytekeksi näyttäytyy uudessa valossa.

1. Nimen alkuperä on mysteeri

Osa Oreo-asiantuntijoista kertoo keksin nimen kahden O-kirjaimen saaneen alkunsa kahdesta pyöreästä keksistä. O-kirjainten välissä oleva ”re” taasen saattaa merkitä cream-sanaa (suom. kerma). Tämän nimiteorian paikkansapitävyydestä ei kuitenkaan ole varmuutta.

2. Oreo on jäljennös

Vuonna 1912 tavaramerkiksi rekisteröity Oreo lanseerattiin jäljittelemään kilpailijan neljä vuotta aikaisemmin markkinoille tuomaa Hydrox-keksiä. Oreon versiossa täytettä oli enemmän, eikä rapeampi keksi kastunut yhtä pahasti maitoon kastettaessa kuin alkuperäinen Hydrox.

Oreon jäljennös löi saamallaan suosiolla alkuperäisen täytekeksin ylivoimaisesti, minkä vuoksi Hydrox-keksejä erehdytään usein pitämään Oreon jäljittelijöinä.

3. Kaksi kertaa enemmän ei tarkoita kahta kertaa enempää

”Oreo Double Stuff” -keksit eivät nimensä mukaisesti sisällä kaksin verroin täytettä tavalliseen Oreoon nähden. Markkinointikielessä "Double Stuff" -keksien 1,86-kertainen täyte on luontevaa kääntää kaksinkertaiseksi, vaikka kuluttaja kokisi itsensä petetyksi.

4. Miljoonat luottavat Oreoon

Huolimatta täytemassan määrän vääristelystä Oreolla on yli 42 miljoonaa Facebook-seuraajaa. Tätä voisi verrata vaikkapa arvostettuun yhdysvaltalaiseen The New York Times -sanomalehteen, jota Facebookissa seuraa reilu 14 miljoona ihmistä.

5. Vegaanille sopiva herkku

Suomessa myytävät Oreon Original, Double ja Mint -täytekeksit ovat vegaanisia. Tosin ne saattavat sisältää pieniä jäämiä maitoa, mikä tarkoittaa, että niitä käsitellään samoilla välineillä tai samalla linjastolla kuin maitoa sisältäviä tuotteita.

***


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja