Tiedätkö, miksi lakritsi oikeastaan on mustaa, ja miten sitä ylipäätään valmistetaan? Koostimme yhteen yllättäviä lakufaktoja.
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia lakritseja. Testiin valikoitui eri valmistajien tuttuja lakritsipusseja.
Jakson kunniaksi koostimme myös yllättäviä faktoja tästä suomalaisten suosikkimakeisesta. Tiesitkö jo nämä?
Näin lakritsia valmistetaan
Fazerin mukaan perinteinen pehmeä suomalainen lakritsi valmistetaan keittämällä. Lakritsin rakenteeseen vaikuttaa olennaisesti keittolämpötila, sekä veden ja erilaisten sokereiden määrä.
Perinteisen lakritsin valmistamiseen tarvitaan vehnäjauhoja, sokeria, siirappia ja lakritsinjuuripulveria. Valmistamisprosessissa olennaista on makeisvalmistaja Brunbergin mukaan myös kärsivällisyys
– Kärsivällisyyttä siksi, että parhaat lakritsit syntyvät hitaasti ja hartaasti. Vaikka nykyään käytössä olisi nopeampiakin keinoja saada lakut taikinasta pusseihin, ero nopeasti ja hitaasti valmistetun lakritsin välillä on verrattavissa ruisleipään ja jälkiuunileipään, tehtaalta kerrotaan.