Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllättävät faktat suomalaisten suosikkimakeisesta: Miksi lakritsi on mustaa?

7:51Makutestissä erihintaiset lakritsit – tiukassa taistossa klassikko vei lopulta voitonKATSO MYÖS VIDEO: Suositut lakritsit Halpa vs. kallis -makutestissä. Mikä tuote vei voiton?
Julkaistu 09.03.2024 17:24

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö, miksi lakritsi oikeastaan on mustaa, ja miten sitä ylipäätään valmistetaan? Koostimme yhteen yllättäviä lakufaktoja.

MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia lakritseja. Testiin valikoitui eri valmistajien tuttuja lakritsipusseja.

Jakson kunniaksi koostimme myös yllättäviä faktoja tästä suomalaisten suosikkimakeisesta. Tiesitkö jo nämä?

Näin lakritsia valmistetaan

Fazerin mukaan perinteinen pehmeä suomalainen lakritsi valmistetaan keittämällä. Lakritsin rakenteeseen vaikuttaa olennaisesti keittolämpötila, sekä veden ja erilaisten sokereiden määrä.

Perinteisen lakritsin valmistamiseen tarvitaan vehnäjauhoja, sokeria, siirappia ja lakritsinjuuripulveria. Valmistamisprosessissa olennaista on makeisvalmistaja Brunbergin mukaan myös kärsivällisyys

– Kärsivällisyyttä siksi, että parhaat lakritsit syntyvät hitaasti ja hartaasti. Vaikka nykyään käytössä olisi nopeampiakin keinoja saada lakut taikinasta pusseihin, ero nopeasti ja hitaasti valmistetun lakritsin välillä on verrattavissa ruisleipään ja jälkiuunileipään, tehtaalta kerrotaan.

Brunberg keittää ensin lakritsiseosta 2,5 tunnin ajan suuressa kattilassa, levittää sitten massan uuninpelleille ja ja lopuksi se laitetaan uuniin kypsymään 16 tunniksi. 

Miksi lakritsi on mustaa?

Tiesitkö, että lakritsi olisi väriltään beigeä, jos siihen ei lisättäisi yhtä ainesosaa? Syy lakritsin syvänmustaan väriin piilee sen sisältämässä lääkehiilessä. Lääkehiiltä taas lisätään suosikkimakeiseen siksi, että se sopii erityisen hyvin lakritsin makumaailmaan.

Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki arveli MTV Uutisille vuonna 2015, että lakritsi tuskin tekisi samalla lailla kauppansa, jos sitä ei värjättäisi. 

– Ja jos tuo (lakritsin) maku yhdistettäisiin toffeen väriin, niin se nyt vaan ei maistuisi samalta. Ihmiset syövät niin paljon silmillään, Paulamäki kertoi tuolloin.

Lääkkeenä apteekista

Lakritsi oli jo muinaisessa Kiinassa arvostettu lääkekasvi. Sitä käytettiin esimerkiksi sydämen, haiman ja ihovaivojen hoitoon. Lakritsin tieteellinen nimi sen sijaan tulee kreikan kielen sanoista "glykys" ja "rhiza", jotka yhdessä tarkoittavat makeaa juurta.

Nykypäivän lakritsimakeisen kerrotaan syntyneen vahingossa 1700-luvun Englannissa. Vuonna 1760 pontefractilainen apteekkari George Dunhill oli valmistamassa Pontefractin kakku -nimellä tunnettuja makeisia. Dunhill lisäsi kuitenkin vahingossa joukkoon jauhoja ja sokeria ja sai aikaiseksi herkullisen lakritsimakeisen. 

Brunbergin mukaan lakritsia on myyty Suomessa jo ainakin 1800-luvulla apteekkien hyllyillä makeannälkään ja lääkkeeksi. Apteekkien lisäksi lakritsin ottivat innolla vastaan myös sokerileipurit.

Katso yllä olevalta videolta, mikä lakritsituote voitti Halpa vs. kallis -sarjan sokkomakutestin. 

Lue myös: Selvitimme suosittujen proteiinipatukoiden sisällön: Jopa yli 20-kertainen ero sokeripitoisuuksissa!

Lähteet: Brunberg, Fazer

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä Domino-kekseistä? Klassikkotuotteeseen tehtiin oleellinen reseptimuutosTiesitkö? Näin Fazerin Sinisen resepti päätyi Suomeen – yllättävät faktat satavuotiaasta suklaasta Saako lapsuuden suosikkimakeiseen kajota? Yli sata vuotta tuotannossa ollut karamelli saattaa kokea muodonmuutoksenMoni ei tiedä, mistä Fazerin suosittu suklaapatukka on saanut nimensä – lue mielenkiintoiset suklaafaktatAliarvostettu tuote, joka parantaa lähes minkä tahansa ruoan makua – ruokavaikuttaja ennustaa unohdetun raaka-aineen paluutaSuomalaiskarkki, jota himoitaan muissa Pohjoismaissa – "vaikka se ei välttämättä olisi edes Suomessa valmistettua"
MakeisetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 27.10.09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"