Zelenskyi: Venäjän iskut energiakohteisiin ovat selvä rikos ihmisyyttä vastaan – arvosteli myös YK:n turvallisuusneuvostoa

Europarlamentaarikko Heidi Hautala kertoo, mitä Venäjän tuomitseminen terrorismia tukevaksi tarkoittaa 3:47
Europarlamentaarikko Heidi Hautala kertoo, mitä Venäjän tuomitseminen terrorismia tukevaksi tarkoittaa

Zelenskyin mukaan iskut ovat vieneet sähkön, veden ja lämmityksen kymmeniltä miljoonilta ukrainalaisilta lämpötilan laskettua pakkasasteille.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan sähköverkkoon kohdistuneet Venäjän ilmaiskut ovat "selvä rikos ihmisyyttä vastaan".

Zelenskyi puhui videoyhteydellä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui keskiviikkona liki 70 risteilyohjusta Ukrainaan.

–  Kun lämpötila on pakkasasteilla ja kymmenet miljoonat ihmiset ovat ilman sähköä, lämmitystä ja vettä Venäjän iskujen vuoksi, se on selkeä rikos ihmisyyttä vastaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Keskiviikkona muun muassa Kiovassa sähkön ja veden jakelu oli ilmaiskujen vuoksi kokonaan poikki.

Ukrainan presidentinkanslia: Sähköjä saatu palautettua 15 eri alueella

Ukrainassa sähköjä on saatu palautettua 15 eri alueella, kertoo ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent. Sähköjen palautumisista kertoi sivuston mukaan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko Telegram-tilillään keskiviikkoiltana.

Ukrainan ydinvoimaloita hallinnoiva valtiollinen Energoatom-yhtiö kertoi keskiviikkona, että Pivdennoukrainskin, Hmelnytskyin ja Rivnenskan voimalat kytkeytyivät automaattisesti irti maan sisäisestä sähköverkosta sen vaurioiduttua.

Myös Ukrainan naapurimaa Moldovassa noin puolet maasta pimeni ohjustulituksen takia.

Alkuviikosta maailman terveysjärjestö WHO:n aluejohtaja Hans Kluge kuvaili tulevan talven Ukrainassa olevan "selviytymistä" vaurioituneen sähköverkon vuoksi.

Zelenskyi: Venäjä pyrkii tekemään generaattoreista YK:n peruskirjaa tarpeellisemman

Zelenskyi kritisoi myös turvallisuusneuvostoa puheensa lopussa. Venäjän veto-oikeus turvallisuusneuvostossa on luonut hänen mukaansa pattitilanteen, jossa laitonta hyökkäyssotaa käyvä maa voi estää turvallisuusneuvoston päätökset sotaa koskevissa asioissa.

– Venäjä tekee kaikkensa tehdäkseen sähkögeneraattorista tehokkaamman ja tärkeämmän työkalun kuin YK:n peruskirjasta, Zelenskyi sanoi.

Turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Venäjän lähettiläs Vasili Nebenzja myönsi Zelenskyin puheen jälkeen Venäjän iskeneen Ukrainan sähköverkkoon. Iskuja hän perusteli sillä, että sähköverkko tukee Ukrainan armeijan toimintaa.

Nebenzja väitti Ukrainan siviilituhojen johtuvan muun muassa Ukrainan ohjuspuolustuksesta.

Brittitiedustelu: Venäjä on siirtänyt maahanlaskujoukkojaan Donetskin ja Luhanskin rintamille Ukrainassa

Venäjä vaikuttaa siirtäneen merkittäviä osia maahanlaskujoukoistaan Donetskin ja Luhanskin rintamille Itä-Ukrainan Donbassin alueelle, arvioidaan Britannian tuoreessa tiedusteluraportissa.

Syksyn aikana suurin osa maan vakavasti heikentyneiden maahanlaskujoukkojen yksiköistä oli omistettu Venäjän hallussa olleiden alueiden puolustamiseen Hersonin alueella.

Tiedusteluraportin mukaan joitakin maahanlaskujoukkojen yksiköitä on todennäköisesti vahvistettu mobilisoitujen reserviläisten avulla, minkä uskotaan heikentäneen maineikkaina pidettyjen maahanlaskujoukkojen oletettua eliittikykyä. Brittiministeriön mukaan Venäjä todennäköisesti jatkaa tästä huolimatta maahanlaskujoukkojen käyttöä erityisen tärkeiksi katsomillaan alueilla.

Joukkojen operatiivisia tehtäviä saattavat brittitiedustelun mukaan olla esimerkiksi Kreminnan ja Svatoven alueen puolustuksen tukeminen Luhanskissa sekä Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin kaupungin hyökkäysoperaation vahvistaminen.

Lue myös:

    Uusimmat