Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan evakuointien estämisestä – luvattu tulitauko jäänyt puheiden tasolle

Eversti Kajanmaa:"Aika sotii Venäjää vastaan ja Ukrainan puolesta" 3:09
Eversti Kajanmaa: "Aika sotii Venäjää vastaan ja Ukrainan puolesta."

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan Venäjä ei kunnioita julistamaansa tulitaukoa, jonka turvin piiritetyn ukrainalaiskaupungin Mariupolin asukkaiden piti pystyä turvallisesti poistumaan kaupungista.

Ukrainalaisviranomaisten ja paikallisten asukkaiden mukaan taisteluiden on havaittu jatkuvan sekä Mariupolissa että kaupungista ulos johtavan humanitaariseksi käytäväksi tarkoitetun reitin varrella, BBC kertoo.

Mariupolin varapormestarin mukaan evakuointia on lykätty, sillä Venäjä on jatkanut sekä Mariupolin että sen ympäristön pommittamista eikä siviilien lähtöä ei ole voitu järjestää turvallisesti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mariupolin asukkaita on pyydetty hajaantumaan ja suuntaamaan paikkoihin, joissa he voivat suojautua. Viranomaiset ovat luvanneet lisätietoja evakuoinnista pian. Mariupolin evakuoinnin oli määrä alkaa tänään aamupäivällä.

Ukraina neuvottelee parhaillaan Venäjän viranomaisten kanssa tulitauon rikkoutumisesta. Mariupolin kaupungin viranomaiset arvioivat aiemmin, että ihmisten evakuoiminen kaupungista kestäisi useita päiviä.

Venäjä syyttää "ukrainalaisia nationalisteja" tulitauon rikkoutumisesta

Venäjän puolustusministeriö on syyttänyt ukrainalaisviranomaisia tulitauon rikkoutumisesta. Ministeriön mukaan "ukrainalaiset nationalistit" ovat estäneet siviiliväestöä poistumasta Mariupolista, kertoo BBC siteeraten venäläistä uutistoimistoa Ria Novostia.

Venäjän puolustusministeriö väittää venäläisten joukkojen joutuneen hyökkäyksen kohteeksi sen jälkeen kun humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi oli saatu valmiuteen.

Tulitauosta ilmoitettiin aamupäivällä

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti aiemmin tänään aloittaneensa tulitauon, jonka aikana kahden piiritetyn ukrainalaiskaupungin asukkaat voivat sen mukaan poistua kaupungeista. Ministeriö lupasi avata humanitaariset käytävät siviilien poistumiseksi satamakaupunki Mariupolista ja läheisestä Volnovahan kaupungista.

Tulitauon kerrottiin alkaneen aamuyhdeksältä Suomen aikaa, ja sen oli tarkoitus kestää neljään iltapäivällä.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mariupolin satamakaupunki on ollut venäläisten piirittämänä useita päiviä. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450  000 asukkaan kaupunkiin.

Tuhansien ihmisten ennakoitiin lähtevän Mariupolista

Mariupolin viranomaiset ehtivät jo aamupäivällä ilmoittaa kaupungin evakuoinnin alkavan kello 11. Kaupungin viranomaiset kertoivat sosiaalisessa mediassa, että kaupungista on mahdollista lähteä yksityisellä kulkuneuvolla, jos pysyy määritellyllä evakuointireitillä. Kaupunki vetosi autonomistajia ottamaan ihmisiä mukaansa ja täyttämään autonsa täyteen. Myös busseja aiottiin hyödyntää kaupunkilaisten evakuoinneissa.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi aiemmin, että noin 200 000 ihmisen odotetaan poistuvan Mariupolista. Lisäksi 15  000 asukkaan odotettiin poistuvan Mariupolin pohjoispuolella sijaitsevasta Volnovahan kaupungista.

Mariupolin varapormestari puolestaan arvioi aiemmin BBC:lle, että 7 000–9 000 ihmistä voisi päästä poistumaan kaupungista.

Venäjä ilmoitti alueellisesta tulitauosta sen jälkeen, kun Mariupolin pormestari kertoi tänään aamulla kaupungin olevan saarrettu ja pyysi humanitaarisen käytävän avaamista siviileille.

Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä. Lisäksi se vaikeuttaisi Ukrainan pääsyä merelle.

MTV vieraili SPR:n varastolla: Tällainen kuorma lähti ukrainalaisten avuksi 5:15
MTV vieraili SPR:n varastolla: Tällainen kuorma lähti ukrainalaisten avuksi.

Lue myös:

    Uusimmat