Mariupolista yritetään taas evakuoida siviilejä – busseihin otetaan vain naisia, lapsia ja vanhuksia

Uusia satellittikuvia joukkohaudoista Etelä-Ukrainassa, Mariupolissa kymmeniä ruumiita kadulla – katso aamun uutiskooste 2:24
Uusia satellittikuvia joukkohaudoista Etelä-Ukrainassa, Mariupolissa kymmeniä ruumiita kadulla – katso aamun uutiskooste.

Mariupolista yritetään jälleen lauantaina evakuoida ihmisiä turvaan. Asiasta kertoi Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja Petro Andrjushtshenko CNN:n mukaan.

Evakuointibussien on suunniteltu kulkevan muiden muassa Manhushin ja Berdjanskin läpi Zaporizhzhjaan. Busseihin pääsevät vain naiset, lapset ja vanhukset, mutta myös yksityiset ajoneuvot voivat liittyä kulkueeseen. Evakuointiyrityksen on määrä alkaa paikallista aikaa kello 12.

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat arvioineet, että yli 20 000 ihmistä olisi kuollut kaupungissa Venäjän aloitettua hyökkäyksensä helmikuun lopulla.

Uutiskanava ei ole kyennyt varmistamaan viranomaisten arvioita, sillä tarkkoja tietoja kaupungin kuolonuhreista ei ole saatavilla. Venäläisjoukkojen pommitukset ovat moukaroineet Mariupolia viikkokausia ja kaupungin on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kuvaili CNN:n mukaan Mariupolin tilanteen olevan "suurin humanitaarinen katastrofi" Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Shmyhal arvioi Mariupolin voivan olla jopa vuosisadan pahin katastrofi.

Pääministeri kommentoi Mariupolin tilannetta lehdistötilaisuudessa Washingtonissa. Hänen mukaansa kaupungissa on kuollut tuhansia ihmisiä.

– Näemme kauhistuttavat hirmuteot, kun se (Mariupol) vapautetaan venäläisiltä, hän sanoi.

Pääministerin mukaan venäläiset tuhoavat kaiken, mukaan lukien suojat, joiden turvaan siviilit ovat hakeutuneet.

Tämä on Ukrainan viimeinen linnake Mariupolissa – terästehtaassa piileskelee yli tuhat siviiliä:"Lapset eivät saa auringonpaistetta" 2:05
Tämä on Ukrainan viimeinen linnake Mariupolissa – terästehtaassa piileskelee yli tuhat siviiliä: "Lapset eivät saa auringonpaistetta".


Lue myös:

    Uusimmat